2019. május 21., kedd

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)


Péntek, május 21.
*  A NATO repülőgépei huszonharmadik alkalommal támadták a zombori községet, mégpedig minden korábbinál hevesebben. A támadásnak egy halálos áldozata is volt. A Vuk Karadžić utcában két lakóházat teljesen megsemmisítettek a lövedékek, tízet pedig megrongáltak. A katonai szövetség harci gépei támadták Belgrád környékét, Čačakot, Smederevót és leromboltak egy hidat a belgrád-niši autópályán.
* Milo Đukanović Crna Gora-i elnök kijelentette: Montenegróban nincs és nem lehet szó kettős hatalomról: a  Jugoszláv Katonaságnak alá kell rendelnie magát a polgári hatalomnak.
* A Čačaki  polgári parlament  levelet intézett Slobodan Milošević elnökhöz. „Ebben a pillanatban Ön dönt Jugoszlávia valamennyi népének sorsáról. Felszólítjuk Önt, hogy azonnal állítsa le a háborút, és döntéseiben vegye figyelembe az Ön által vezetett jugoszláv népek súlyos szenvedését” – áll a levélben.
* A Bánáti Forum nemkormányzati szervezet támogatta az újonnan alakult čačaki demokratikus parlamentnek a válság békés megoldására vonatkozó törekvéseit.
*  Az újvidéki városi képviselő-testület ülésén dr. Stevan Vrbaški polgármester felolvasta a nyilatkozatot, amelyben a tanácsnokok erélyesen tiltakoznak a háború ellen, az ország és a nemzetközi közösség politikai tényezőitől egyaránt követelik az erőszak megszüntetését, valamint hogy tegyenek lépéseket a béke megteremtésére.
*  Éjjel két óra körül megrongálták a Demokrata Párt újvidéki tartományi és városi bizottsága székházának homlokzatát.
* A G8 csoport országai külügyminisztériumai politikai igazgatóinak a Bon mellett folytatott Koszovóról szóló megbeszélésein „jelentős előrelépés történt, ám még nem volt végső áttörés”.
* A Beta hírügynökség jelentése szerint az utóbbi hetek során a NATO légicsapások alkalmával megrongálódott a norvég, az olasz, a svéd, a pakisztáni, az izraeli, a magyar, a spanyol a svájci és az indiai nagykövetség épülete, illetve nagykövet lakosztálya. A követségi épületek közül az eddigi legnagyobb kár a kínai nagykövetség épületén keletkezett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése