2019. május 8., szerda

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Szombat, május 8.
 * A NATO-légierője három lövedékkel eltalálta a belgrádi kínai nagykövetség épületét. A támadásban négy személy életét vesztette, húsz személy pedig megsérül, közülük  öten nagyon súlyos sérüléseket szenvedett. A bombázás pillanatában az épületben 30 ember tartózkodott. A támadások kezdete óta ez volt az első eset, hogy diplomáciai képviseletet találat ért. A tragikus esemény világszerte megdöbbenést keltett. Kína az egyesült Államokat tette felelőssé, s a légi akciót barbár cselekedetnek nevezte. Kérésérére rendkívüli ülést tartott az ENSZ Biztonsági Tanácsa, de a testület az áldozatok családjának nyilvánított részvéten kívül csak „megdöbbenésének és aggodalmának adott hangot. Pekingben tömeges diáktüntetések kezdődtek az amerikai nagykövetség előtt. Igor Ivanov orosz külügyminiszter a kínai nagykövetséget ért támadás miatt lemondta londoni látogatását. A NATO Brüsszelben kiadott közleménye szerint tragikus véletlennek nevezte a történteket. Az ugyancsak belgrádi Jugoszlávia Szállót kétszer érte találat, egy állandó vendég életét vesztette. Ismét találat érte a Jugoszláv Katonaság vezérkarának, továbbá a szövetségi belügyminisztérium és véderő-minisztérium épületét. Több lövedékkel lőtték Kragujevac központjában a Vojvoda Putnik laktanyát és a Crni Vrhen levő leadót is célozták. Bogutovacon a hidat és a Beopetrol lerakatát lőtték. Zomborban ismét lőtték a repülőteret és két célt tévesztett lövedék Kupuszinán kötött ki, ahol megrongálódott az iskola és több lakóépület.
*  II. János Pál pápa a  bukaresti Belu katolikus temetőben imát mondott a kommunista rendszer áldozatául esett román katolikus püspökök sírjánál majd felkereste az 1989-es Forradalom Hőseinek bukaresti temetőjét.
* Viktor Csermonirgyin orosz balkáni megbízott koszovói ingázó-diplomáciai útja folytatásaként Bonnba látogatott, ahol Gerhard Schröder német kancellárral és Carl Bildttel, az ENSZ-főtitkár balkáni megbízottjával tárgyalt. Schröder és Csermonirgyin Ibrahim Rugova koszovói albán vezetővel is tárgyaltak.
* A kosovói Lipljan település közelében holtan találták Fehmi Aganit, Ibrahim Rugova koszovói albán vezető egyik közeli munkatársát.
* A legújabb körkérdés szerint Csehországban a lakosság mindössze 35 százaléka támogatja a NATO Jugoszlávia elleni akcióját.
* Újvidékre megérkezett a magyarországi Baptista Szeretetszolgálat humanitárius küldeménye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése