2019. május 22., szerda

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Szombat, május 22.
*  A NATO-gépei negyedszer bénították meg a szerbiai villanyenergia-rendszert, aminek következtében egész Szerbia villanyáram nélkül marad. Grafitbombákal és romboló lövedékkel lőtték a kolubarai, kostolaci és Bajina-Bašta-i erőműveket.  A kolubarai hőerőmű támadásakor 13 munkás megsérül. A vízszolgálat is akadozott és több helyen a telefonvonalak is megszakadtak. Szabadkán támadás érte a meteorológiai állomást.  Zomborban ismét lőtték a Naftagas-promet raktárát. Udvarnoknál a két nappal korábban megrongál Bega-hidat teljesen lerombolták. A Fruška gorában újból a venaci tévétornyot lőtték. Találat érte a bori bánya trafóállomását is. Belgrádban a lipováci erdő környékét érte támadás. Šabac központjában több háza leromboltak. Koszovó területére mintegy 100 bombát dobtak le.
* Bill Clinton amerikai elnök aláírta a törvényhozás által jóváhagyott költségvetését, amelynek zöme a Jugoszlávia elleni katonai fellépés költségeit biztosítja.
* Az orosz külügyminisztérium nyilatkozatában a NATO-t tette felelősség a kosovói menekültek tragédiájáért.
* Gerhard Schröder, Németország kancellárja kijelentette: folytatni kell a NATO légitámadásait Jugoszlávia ellen a Nyugat céljainak eléréséig, annak ellenére, hogy a német közvélemény egyre kevésbé támogatja a bombázásokat.
* A magyarországi Taszár légibázisra megérkezett 16 F18-as amerikai harci gép, amelyeket jugoszláviai célpontok elleni bevetésre fel lehet használni.  Feladatukat a vezénylő NATO-parancsnok határozza meg.
* Az Eutelsat európai műholdas műsorsugárzó konzorcium – a NATO erőteljes nyomásának engedve – úgy döntött, hogy felfüggeszti a szerbiai rádió- és tévéadások továbbítását.
* Az ENSZ adatai szerint további mintegy 5000 koszovói albán menekült indult el Macedóniába.
* Az albán televízió jelentése szerint az illegális Koszovói Felszabadítási Hadsereg gerillái agyonlőttek egy orosz tisztet, aki a szerb félkatonai erők oldalán harcolt Koszovóban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése