2019. május 6., hétfő

Még egy soviniszta tombolás a borcsai pékség előtt!

 A rezsim helyesli az incidenst?

 

(Fotó: slobodnaevropa.org) 

 

A szélsőséges szerb nacionalisták másodszor is összegyűltek a borcsai Róma nevű pékség előtt, hogy megfenyegessék az albán nemzetiségű tulajdonost és családját.

A „Tisztelet nélkül nincs üzlet” transzparenssel azt üzenték a péknek, hogy nem becsüli az országot, amelyben él, ezért nincs joga üzleti tevékenységet folytatnia Szerbiában.
A mélyszerb huligánok szerint a tulajdonos megbocsáthatatlan bűne az, hogy az egyik rokona-alkalmazottja a közösségi hálón megjelentetett egy fényképet magáról, amelyen kezével „megformázza az ún. albán sast” (ami egyébként nem a „Nagy-Albánia” szimbóluma, hanem egyszerűen az albánsághoz való hozzátartozást jelképezi).
Időközben kiderült, hogy az ominózus kép két éve jelent meg a közösségi hálón, de valakinek érdekében állt, hogy pont most szedje elő. (Pedig a „tettes”, aki feltöltötte a fotót már egy ideje nem is dolgozik az említett pékségben.)
Azóta nyilatkoztak a pék szomszédai és vásárlói. Mindenki humánus emberként ismeri, aki ingyen osztogatja a péksüteményeket a szegény emberek között.
Egy szerb anya elmondta, hogy a pék korábbi adománygyűjtési akciójának köszönhetően sikerült biztosítani a beteg kislányányának gyógyításához szükséges eszközöket, amiért nagyon hálás neki.
Mindez azonban nem számított, amikor valaki (netán a rezsim része?)
úgy döntött, ez a pékség (is) alkalmas az albánok iránti gyűlölet gerjesztéséhez.
Marinika Tepić ellenzéki képviselő szerint a hatalom azáltal, hogy nem reagált erre a jelenségre, nem oszlatta fel a fenyegetőző tömeget, gyakorlatilag beismerte, hogy helyesli annak a radikális politikának az újjáélesztését, amely egyebek között a horvátok Herkócából és Zimonyból való elüldözéséhez is vezetett. 
(N1 nyomán)
https://delhir.info/2019/05/06/meg-egy-soviniszta-tombolas-a-borcsai-pekseg-elott-a-rezsim-helyesli-az-incidenst/

Újvidék: járókelőket bántalmaztak, majd rugdosás közben az albán anyjukat szidalmazták


 

Május 1-jén, a délutáni órákban Újvidéken három részeg „fiatal” megtámadott az utcán és az  udvarokban néhány embert, majd szidalmazták  az „albán anyjukat” és megfenyegették őket, hogy bombát dobnak a házukra s elüldözik őket innen– közölte a 021.rs portál.

Ők hárman betörtek a Tomo Rosandić utca egyik lakójának udvarába, és megkérdezték tőle, hogy krajinai szerb-e. Amikor ez azt válaszolta, hogy ő újvidéki,  elkezdték ütni, rúgni, majd szidalmazták az albán anyját, s megfenyegették őt, hogy bombát dobnak a házára. Aztán átmentek a szomszédos udvarba, ahol S.S. tartózkodott feleségével és hat gyermekével. A trió megverte S. S.-t., utána kimentek az utcára, ahol le akartak állítani egy autóst, aki azonban gázt adott, és továbbhajtott.
Az ottaniak elmondása szerint a támadók egész idő alatt üvöltöztek és  nemzeti alapon szidalmazták a járókelőket a magyarok, szlovákok, cigányok, de szerbek által is lakott városrészben. A rendőrség gyorsan a helyszínre érkezett, majd őrizetbe vette a triót, ám a helybelieket meglepődve hallották, hogy a három férfi rövid idő után szabadlábra került, esetüket csak kisebb súlyú bűncselekményként kezelik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése