2019. május 26., vasárnap

Húsz éve történt…

Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Szerda, május 26.
*  A NATO légierője erőteljesen támadást intézett Belgrád, Újvidék, Leskovac, Pirot, Bor, Prahovo, Požarevac, valamint egy egész sor koszovói település ellen. A légi hadművelet ezúttal is üzemanyagraktárak, reléállomások, üzemek és a hadsereg használta épületek ellen irányult, Koszovóban pedig elsősorban harci eszközök és állások ellen. Újvidéken a harci gépek több rakétával lőtték az Újvidéki Televízió épületén és a venaci átjátszóállomást. Egy rakéta a Liman III lakónegyedben, a Duna-sétányon robbant. Nem hivatalos források szerint Požarevac térségében a Jugoszláv légelhárítás lelőtt egy Harrier típusú harci gépet.
* Dragoljub Mićunović, a Demokratikus Centrum elnöke kijelentette: a JSZK-nak tiszteletben kell tartani az ENSZ Biztonsági Tanácsának Koszovóról szóló jövőbeli határozatát, mert annak ítéletereje lesz.
* Ibrahim Rugova, a koszovói albánok mérsékelt vezetője Macedóniában meglátogatta a koszovói menekültek brazdai és blacei táborát.
* A belgrádi Katonai Bíróságon megkezdődött a tárgyalás Steve Pratt és Peter Walace, ausztrál állampolgárok, a Care humanitárius szervezet kémkedéssel vádolt képviselői ellen.
* Az Eutelsat tájékoztatta a szerbiai állami televíziót, hogy a szervezet igazgatóbizottsága olyan határozatot hozott, hogy letiltja a szerbiai RTV-t a műholdas sugárzásról.
* A moszkvai „Kuncevói dácsa” kormánykomplexumban, amely Sztálin egykori nyaralója volt, zárt ajtók mögött, folytatódtak a Csernomirgyin-Talbott-Ahtisaatri találkozó, melynek fő témája a koszovói nemzetközi jelenlét és a szerb erők kivonulása.
* A jugoszláv külügyminisztérium konzulárus osztályának főnöke, formális okokra hivatkozva, nem adott jugoszláviai beutazási engedélyt Demszky Gábornak, Budapest főpolgármesterének. Demszky így nem adhatta át személyesen a mintegy 20 ezer német márka értékű gyógyszersegélyt a szabadkai kórháznak.
* A boszniai nemzetközi stabilizációs erők (SFOR) közlése szerint jugoszláv katonák behatoltak Boszniába, ahol elfogtak, majd jugoszláv területre hurcoltak hat katonát, ahol csaknem nyolc órán át őrizetben tartották, majd szabadon engedték őket.
* Fegyveres konfliktus robbant ki India és Pakisztán között, amikor Újdelhi vadászgépekkel és helikopterekkel támadta a hegyes vidéken indiai területre behatoló muzulmán fegyvereseket.
* Technikai okok miatt kényszerleszállást hajtott végre a budapesti Ferihegyi repülőtéren egy amerikai KC-135-ös tankergép. A gép az Alföld felett levegőbe eresztette a szállított üzemanyagot, mintegy 50 tonna kerozint.
* Ismeretlen támadók kézigránátokat lőttek ki a boszniai NATO békefenntartó erők katonái felé. A támadásban senki sem sérült meg, de az ideiglenes tábor házait találatok érték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése