2019. május 30., csütörtök

Országjelentés:

Jók a gazdasági mutatók, az igazságügy és a sajtó helyzetén javítani kell

Belgrád, Brüsszel - Az igazságügy, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint a sajtószabadság ügye a szerbiai társadalom gyenge pontjai - ezt hangsúlyozza a ma közzétett, Szerbiáról szóló európai uniós országjelentés. A Pristinával kötendő kötelező érvényű megállapodás továbbra is az egyik kulcsmomentum marad Szerbia integrációs folyamatában.

zastava, srbija, evropska, unija, eu, 660x330
РТВ

Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője átadta Ana Brnabić kormányfőnek az Európai Bizottság Szerbiára vonatkozó idei jelentését.
Az Európai Bizottság éves jelentésében megállapítja, hogy Belgrádnak jóval többet kell tennie a joguralom terén, és eredményeket kell felmutatnia a Belgrád és Pristina között folyó párbeszéd ügyében, mert csak így biztosítható az előrehaladás az EU felé vezető úton.
A dokumentum megállapítja, hogy Szerbia elért bizonyos eredményeket a tárgyalások során, de az eddiginél határozottabb lépésekre lesz szükség. A jelentés pozitívan értékeli a gazdasági átalakulás terén elért eredményeket.
Ugyanakkor Belgrádnak a jövőben határozottabban kell fellépnie a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelemben, többet kell tennie a sajtószabadság érdekében. A közigazgatás terén Szerbia mérsékelt felkészültségről tett tanúbizonyságot, ezen a téren is határozottabb lépéseket kell tennie a Brüsszel által elvárt reformok megvalósítása érdekében.
Az Európai Bizottság hiányolja a szerbiai közéletből a pártok közötti nyílt vitát, és nehezményezi, hogy az ellenzék bojkottálja a parlament üléseit.
Az éves jelentésben olvasható az is, hogy a politikum még mindig hatást gyakorol a szerb igazságügyre. Belgrádnak dolgoznia kell azon is, hogy az ország alkotmányát összehangolja az európai normákkal és elvárásokkal. Az Európai Bizottság elégedett azzal, ahogyan Szerbia kezeli a migránskérdést.

McAllister jelentéstevő: Folytatni a megkezdett reformokat!
„Tanúsíthatom, hogy Szerbia haladt az európai uniós csatlakozás felé vezető úton” – mondta David McAllister, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője.
McAllister a Szerbiáról szóló országjelentés ismertetése során felszólította Belgrádot, hogy folytassa a megkezdett reformokat az igazságügy, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint a sajtószabadság terén.
„Szerbia elsősorban a gazdasági feltételek stabilizálása ügyében mutatott fel kiváló eredményeket, amelyek az ország lakosságának a javát szolgálják” - mondta. Hozzátette, hogy Szerbiának törekednie kell a Koszovóval való viszony normalizálására. „A Belgrád és Pristina közötti párbeszédet mielőbb folytatni kell, és el kell jutni a kötelező érvényű megállapodáshoz” – tette egyértelművé az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője.

Hahn további határozott lépéseket vár Belgrádtól
Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési biztosa ugyancsak hangsúlyozta, hogy Szerbia haladást ért el az eurointegrációs folyamatban, ettől függetlenül azonban további határozott lépéseket és nagyobb erőfeszítéseket várnak el Belgrádtól a kulcsfontosságú területeken.
Hahn elsősorban az igazságügy területén szorgalmazta a sürgős reformokat. A bővítési biztos is egyértelművé tette, hogy a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok javítása és a megállapodás tető alá hozása elkerülhetetlen feltétele Szerbia továbbhaladásának az európai uniós felzárkózás útján.

Brnabić: Egészében pozitív a jelentés, a többi politikai értékelés
Ana Brnabić miniszterelnök az Európai Unió Szerbiára vonatkozó jelentéséről elmondta, hogy a jelentés egészében pozitív képet fest az országban zajló reform folyamatokról, elismeri, hogy Belgrád haladást ért el pl. gazdasági téren, ugyanakkor politikai értékelést is tartalmaz.
Brnabić abban bízik, hogy a jelentés készítői a jövőben egyes pártok politikai előítéletei helyett kizárólag a tényekre alapozva állítják össze a dokumentumot.
Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy ezt Sem Fabrizinek személyesen is elmondta.
Tanjug-RTV, RTV  
2019. május 29. [13:59]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése