2019. május 29., szerda

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Szombat, május 29.
*  A NATO-légierői bombázták Belgrád, Újvidék, Sremska Mitrovica, Ćuprija, Versec, Kosvska Mitrovica, Priština, Kosovske Vitine és Kraljevo környékét, valamint a drmnói és a Bajina Bašta-i elosztóberendezést. Hajnali három órakor szinte egész Szerbiában megszűnt az áramszolgáltatás. Ismét bombázták az Újvidéki Televiziót, lövedékek hullottak a Ribnjak és a Mišeluk településekre is. Két személy megsebesült.
* Časlav Popović az újvidéki végrehajtó bizottság elnöke újságírói kérdésre elmondta, hogy már másnap (május 21-én) visszavonta személyes okokból benyújtott lemondását és, hogy véleménye szerint jogilag tisztázott a dolog: „a végrehajtó bizottság nincs lemondásban”. 
* Slobodan Milošević jugoszláv elnöknek bizonyítania kell, hogy komolyan óhajtja a megegyezést a kosovói válságban – jelentette ki Robin Cook brit külügyminiszter.
* A NATO további részleteket vár Viktor Csernomirgyin belgrádi látogatásának eredményéről, de stratégiája továbbra is változatlan – jelentette ki a katonai szervezet szóvivője.
* A londoni The Gardian napilap írása szerint a NATO módosított a Jugoszláv katonaság Koszovóban tartózkodó egységei elleni bombázási stratégián: a Pristina-Szkopje útvonalra helyezi a legnagyobb hangsúlyt, amely potenciálisan a NATO szárazföldi erőinek legvalószínűbb útvonala lenne.
* A Trieszt melletti vasútállomáson a hatóságok erővel távolították el a sínekről az olasz lövészek magyarországi hadgyakorlata ellen tiltakozó pacifistákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése