2019. május 20., hétfő

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)


Csütörtök, május 20.
* Az eddigiekhez képest a legnagyobb légicsapást mérte a NATO Vajdaságra. Palicson lőtték a meteorológiai állomást és a Szabadkai Rádió középhullámú adóját, Szenttamáson pedig az Újvidéki Rádió átjátszóállomását. Kulán a Stolc-féle szálláson néhány objektumot és a Đuro Strugar Mezőgazdasági Vállalat gépjavító műhelyét találták el. Verbászon a rádióállomást, Zomborban ismét kőolajtartályokat ért találat. Zsablyán egy épülőfélben lévő házat romboltak le. Találat érte az udvarnoki Bega-hidat. Újvidék környékét is bombázták. Belgrádban a dedinjei kórházat érte találat, három ember meghalt, többen megsérültek. Megrongálódott a svéd nagykövetség épülete is. Šabac környékére 18 rakéta hullott. Támadás érte Obrenovacot, a barići Prva Iskra üzemet és a Cer hegységen egy televíziós átjátszóállomást is.
* A Dunán újabb, nyolc kilométer hosszú és 400 méter széles olajfolt jelent meg, a Jugoszláviai légitámadások kezdete óta a tizenhatodik – közölte Vidinában a bolgár regionális környezetvédelmi iroda.
* A  városi képviselő-testület zárt ülésén lemondott Časlav Popović, az újvidéki képviselő-testület végrehajtó bizottságának elnöke. (Kiszivárgott hírek szerint Popović azért mondott le, mert a tanácsnokok nem fogadták el a végrehajtó bizottság javaslatát, hogy a városi tulajdonban levő közvállalatokba befolyt pénzt a közművesítési rendszerek szükségleteire fordítsák.)
* A čačaki polgári parlament, amelyet május 19-én alakítottak meg, első sajtóértekezletén békére és toleranciára szólított fel.
* A Szerb Megújhodási Mozgalom közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy a párt elvárja a Demokrata Párt vezetőitől, hogy nyilvánosan és világosan ítéljék el Zoran Đinđićet, a párt vezetőjét, „aki a szerb nép és a haza szempontjából legnehezebb pillanatokban elszökött Szerbiából”.
* Az amerikai szenátus is jóváhagyta a kongresszus által két nappal korábban elfogadott költségvetést a koszovói vállalkozás pénzelésére.
* Kofi Annan ENSZ-főtitkár albániai látogatásán reményét fejezte ki, hogy a koszovói menekültek még „a tél előtt” visszatérhetnek otthonukba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése