2019. május 14., kedd

Húsz éve történt…

Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Péntek, május 14.
* A Prizren környéki Koriša  falut ért NATO-támadás következtében legalább száz koszovói albán menekült vesztette életét. Közöttük a legtöbben öregek, asszonyok és gyerekek voltak. A NATO légierője Koszovón  bombázta még Đakovica, Pristina és Peć környékét. Szerbi-szerte ismét grafit bombákkal bénította meg a villanyenergia-rendszert, aminek következtében ismét akadozott az áramszolgáltatás.  Először érte támadás Verbászt: a rakéták lerombolták a csatornahidat. 
* Bill Clinton amerikai elnök és Csiang Cö-min kínai elnök félórás telefonbeszélgetést folytattak egymással. Külpolitikai megfigyelők szerint a két elnök beszélgetése az amerikai-kínai feszültség enyhülésének a jele.
* A jugoszláviai NATO-csapások kapcsán az orosz erők harckészültségi fokozatát eddig nem növelték, az jelenleg is változatlan – jelentette ki Moszkvában Igor Szergejev orosz ügyvezető védelmi miniszter.
* A franciaországi Colmar légi támaszpontról újabb 10 Mirage vadászbombázó indult az olaszországi Istrana légi bázisra, hogy a NATO kötelékében részt vegyen a Jugoszlávia elleni légitámadásokban.
* Milo Đukanović montenegrói elnök Párizsban közölte, egyetért a G8 csoport múlt heti határozataival és szorgalmazta azok mielőbbi végrehajtását.
* A népfelszabadító háború harcosai, a montenegrói és sandžaki dandárok városi bizottságai és tagozatai követelik az illetékes szervektől, hogy vonják bűnvádi felelősségre Milo Đukanovićot, Montenegró elnökét, mert – szerintük – megsértette Jugoszlávia alkotmányát – áll a Harcosszövetség belgrádi városi bizottságának közleményében.
* Az Egyesült Államok úgy döntött, a montenegrói kormány tulajdonában levő hajókra nem vonatkozik a jugoszláv zászló alatt közlekedő hajók amerikai területi vizekre való behajózásának április 5-én bevezetett tilalma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése