2019. május 17., péntek

Megrongálódott Délvidék legnagyobb katolikus temploma

Végveszélyben a verseci Szent Gellért?

 

 

A verseci Szent Gellért-templom 2013-ban ünnepelte építésének a 150 éves évfordulóját, azonban jelenlegi állapota miatt kétséges meddig csodálható még meg a bazilikákat megszégyenítő bánsági épített örökségünk.

Szerbiában a legerősebben a Dél-Bánságban fújnak a szelek, a Kosava “elvégzi a munkáját” és időnként szinte már tornádókat meghazudtoló erővel tombol. Így tett április végén is, amikor a szél egy nagyjából 4-6 négyzetméteres tetődarabot is letépett a verseci nagytemplom jobb tornyáról. Erre jöttek a jelenleg is folyamatosan esős, májusi rekordcsapadékos idők, amely hatására a templom tornya teljesen átázott.A gótikus elemek is a templom ellen dolgoznak, hiszen azokban megálló és megfagyó téli csapadék miatt is folyamatosan törnek és esnek le kisebb-nagyobb kődarabok a templomról, amelyek hol a cserepeken, hol pedig a csatornában ütnek lyukakat, ami miatt a templom falai is folyamatosan áznak és vizesednek el.
Pedig nem szabadna hagynunk, hogy ez így legyen. Elég ha csak annyit mondunk, hogy az egykori Jugoszláviában is csupán a zágrábi Szent István templom büszkélkedett nagyobb méretekkel, mint a verseci, amely mind a topolyai, mind pedig az újvidéki plébániákat is maga mögé utasítja monumentalitásával.
A templom falait a szorgos verseci német és magyar lakosság csupán 3 év alatt emelte fel. És annak tervezője az a Schulek Frigyes volt, aki a Halászbástyát is megálmodta és a budavári Mátyás-templom helyreállítási munkálatait is elvégezte.


A verseci plébánia az utóbbi években több ízben is pályázott a templom tatarozására és állagmegóvására, ám ezidáig erre sosem kaptak jelentősebb támogatást.
Manapság, amikor oly sokat hallani a Franciaországban leégett Notre-Dame-székesegyházról és annak újjáépítését célzó adakozásról, amikor teljes pompájában megcsodálható a felújított szabadkai magyar szecessziós zsinagóga, melynek rendezésére félmilliárd forintot adott a magyar állam, akkor felvetődik a kérdés, hogy miért hagyjuk, hogy az idő vasfoga kikezdje a szórványba szorult templomainkat, miért várjuk meg a végveszély óráit mielőtt cselekednénk?!
Je suis verseci Szent Gellért, fogjunk össze a templom megmentéséért és mihamarabbi renoválásáért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése