2019. május 14., kedd

Első osztályú, jó minőségű délvidéki földön épül a kínai légszennyező gyár


Mint már többször megírtuk, a kínai Shandong Linglong cég Nagybecskereken környezeti hatástanulmány nélkül épít gumiabroncsgyárat, mint most kiderült – a Polgári Fordulat civilszervezet adatai szerint – 1. és 2. osztályú termőföldön, más  termőföldek, legelők és gyümölcsösök közvetlen közelében.

A Polgári Fordulat civilszervezet átküldte a médiumoknak a telekkönyvi kivonat másolatát, melyen látszik, hogy 2011-ben átminősítették az 1. osztályú termőföldet építési telekké, amelyen jelenleg környezeti hatástanulmány nélkül folyik a leendő kínai gyár építése. Emlékeztetőül, a kínai cég 96 hektárnyi földet kapott INGYEN az államtól. A civilszervezet szerint a földilletékből Nagybecskerek legalább öt millió eurót kereshetett volna, ehelyett a bánáti városnak több millió eurós veszteséget okozott az, hogy a kínaiak teljesen ingyen jutottak az értékes ingatlanhoz.

dokaznjiva

Az említett környezeti hatástanulmány egyébként azért is fontos, mert az élelmiszertermékeket a jövőbeni gumiabroncsgyár közvetlen közelében állítják elő. Emellett a Polgári Fordulat korábban arra is figyelmeztette a nyilvánosságot, hogy Nagybecskereknek nincs szennyvíztisztítója, ami azt jelenti, hogy a jövőbeni kínai gyár szennyvízét – summa summarum – a már szennyezett Bega folyóba fogja levezetni, arról nem is beszélve, hogy a nagybecskerekieknek már több évtizede nincs egészséges ivóvizük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése