2019. május 20., hétfő

Megint a Fidesznek kampányol a milliárdokkal kitömött Vajdasági Magyar Szövetség


Minden csatornán a Fideszre szavazásra buzdít a Vajdasági Magyar Szövetség, erre egy hónapja külön Facebook oldalt is létrehoztak. Idén először a nem uniós állampolgárok is szavazhatnak az EP-választáson, a Fidesz ebből a lehető legtöbbet próbálja kihozni Szerbiában.
Orbán Viktorral, kormánypárti képviselőkkel kampányol hetek óta Vajdaságban a Fidesz. Hogy biztos célba érjen üzenetük, köztéri plakátokon és egy április 9-én létrehozott Facebook oldalon is azt sulykolják, mindenki szavazzon a Fideszre. A Mindannyian.rs-ről első ránézésre nem derül ki, hogy kié, viszont csak magyar kormánypárti politikusok jelennek meg rajta. A fotókról, valamint az adatvédelmi szabályzatból nyilvánvaló, nem vajdasági civilek, hanem a Vajdasági Magyar Szövetség a szavazásra buzdító honlap tulajdonosa.
Nem véletlenül, hiszen egy VMSZ képviselő is felkerült a Fidesz-KDNP listájára: Deli Andor rögtön osztogatással kezdett: 1 millió eurós, mintegy 325 millió forintos “anyaországi gazdasági támogatásban” részesült a 2,5 ezres Kúla. Az már a Mindannyian.rs-ről derül ki, hogy “több mint 800 levélszavazat érkezett meg az elmúlt hetekben. A helyiek többsége kihasználja azt a lehetőséget, hogy életükben először támogathatják azokat az európai értékeket, amelyeket fontosnak tartanak.“ Úgy, hogy közben a Fideszre szavaznak.
Deli a riogatástól sem riad vissza: a már jól ismert kampányszöveget Szabadkán is előadta, Brüsszelezett is egy jót. A képviselő minden mozzanatát követi a Pannon RTV. A vajdaságszerte fogható magyar nyelvű tévé a magyar közmédia, az MTVA délvidéki tudósítópontja. A médiumot a Pannónia Alapítvány elnevezésű, nevében civil szerveződés működteti, honlapjuk szerint a  Magyar Nemzeti Tanács 2010. július 30-án a Pannónia Alap társalapítójává vált.
A tévét és rádiót működtető alapítványt a magyar kormány is támogatja. A tévé a Vajdasági Magyar Szövetséghez köthető, ez már 2012-ben kiderült. Az újvidéki Bozóki Antal írta meg a tévé nemzeti jelentőségűnek minősítése kapcsán, hogy “a Pannónia Alap alapítói, amely egyúttal a szabadkai Pannon Rádió és a Pannon TV tulajdonosa is, a Vajdasági Magyar Szövetség tagjai, vagy a párthoz közel álló személyek.”
Az, hogy a VMSZ, maga Pásztor István elkötelezett a kormány iránt, nem újdonság. Az elmúlt időszakban a Vajdaság gazdaságfejlesztési programra eleinte 50 milliárd forintot kapott, később azonban növelték a keretösszeget, így a hitelek és a vissza nem térítendő támogatások összege már meghaladta a 65 milliárd forintot.
Pásztor nem is felejtett el hálálkodni, a hirado.hu beszámolja szerint. Tavaly decemberben azt mondta, “csak mi, határon túli magyarok tudjuk igazán értékelni, hogy az elmúlt nyolc évben Magyarország milyen mértékben erősödött meg, mert ezzel találkozunk, ezt látjuk a mindennapjainkban.”
A pénzek szétosztását a Prosperitati Alapítvány végezte, ami valójában a VMSZ szervezete. Erről megírtuk, a 2014-ben elkészült Gazdaság- és Térségfejlesztő Program célja még valóban a vajdasági gazdaság önzetlen megsegítése volt. Ám ami a Prosperitati közreműködésével most megvalósul, az már sokkal inkább a Fideszhez abszolút lojális VMSZ-es vezetők politikai túléléséről szól.
Minderről akkor írtunk, amikor a kormány rekordgyorsasággal kivégezte a hazai lakástakarékpénztárakat, mert szerintük az állami támogatás évente 70 milliárd kiadást jelent a hazai költségvetésnek.
A Nemzeti Választási Bizottság adatai szerint a 2018-as országgyűlési választásokon 225 ezer levél szavazatot adtak le a külhoni magyarok. Ebből 216 ezer ment a Fideszre. Szerbiában 36 ezren szavaztak, valószínűleg túlnyomó többségben a magyar kormánypártra.
Segesvári Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése