2019. május 6., hétfő

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Csütörtök, május 6.
* A NATO harci gépei Nišben a Jugopetrol üzemanyagraktárát célozták és megsemmisítetek a Vetfarm gyógyszerraktárat. Prahovóban a Jugopetrol tartályait lobbantották lángra. Užice közelében a Ponikve repülőteret érte támadás. Újvidéken heréskerti célpontokra lőttek, de a Fruška Gora felől is robbanások hallatszottak.  A katonai szövetség katonai bizottságának irányítását a német Klaus Nauman tábornoktól az olasz Guido Venturoni vette át. A jugoszláv-albán határ közelében a Jugoszláv Katonaság különleges egységei megölték az illegális Koszovói Felszabadítási Hadsereg terrorcselekményekre kiképzett 4 tagját.
* A hét ipari nagyhatalom és Oroszország külügyminiszterei (G-8) a Bonn melletti Petersbergben megegyeztek a koszovói háború befejezésére irányuló további politikai erőfeszítésekben. Ezek között van: a koszovói erőszak gyors leállítása, amit nemzetközileg is ellenőrizni lehet; az összes katonai és félkatonai erő kivonása Koszovóból; nemzetközi biztonsági és civil jelenlétet Koszovóban az ENSZ mandátumával, ami biztosítaná a menekültek visszatérését, valamint tárgyalások Koszovó autonóm státusának megvalósításáról a JSZK területi egységének tiszteletbe tartása mellett. 
* Az Európai Unió elkészítette a JSZK elleni szankciók szigorításáról szóló tervet. Elkészült az a 300 névből álló lista is, amelyen azokat a vezető jugoszláv személyeket sorolták fel, akiknek tilos a beutazás az EU-ba.
* Horn Gyula egykor magyar miniszterelnök a Stern magazinban közölt nyilatkozatában autonómiát követelt a Vajdaság számára.
* A jugoszláv hatóságok kiutasították az országból Vjacseszlav Grunszkijt, az NTV orosz kereskedelmi televízió munkatársát.
* A márka feketepiaci árfolyama 10,00-11,50 dinár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése