2019. március 18., hétfő

Mit tett a közösségért?


A VMJE öt konferenciájáról

A Vajdasági Magyart Jogász Egylet (VMJE) március 9-én a szabadkai Pátria szállóban megtartotta az ötödik konferenciáját.
A mintegy 80 vajdasági, magyarországi és erdélyi részvevővel megtartott Jogi reformok tanácskozás témái „leginkább a büntetőjogra helyezték a hangsúlyt”.[1]  Ennél fontosabb „témája" a délvidéki/vajdasági magyar közösségnek jelenleg már tényleg nincsen! A konferencia folytatásában megtartották a III. Vajdasági Magyar Jogászbálat.
Az értekezlet „szervezője” – a sajtó szerint – Erdődi Edvina volt, aki „nemrég még Pásztorékkal készített,’felnyaló’ interjúkat majd a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) alelnöke lett”.[2]
Ebből, arra lehet következtetni, hogy Erdődinek az MNT-ben vagy nincs elég elfoglaltsága, netán a magyar közösség minden problémája megoldódott, vagy pedig, hogy pártfeladatot teljesített, ami a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC), az MNT és a VMJE összefonódására utal. 

 

A 2016. március 29-én alakult VMJE-nek a szabadkai volt az ötödik értekezlete:
  1. A 2017. február 11-én Újvidéken a Tartományi Képviselőházban megtartott Magyar jogásznak lenni Vajdaságban elnevezésű tanácskozáson előadások hangzottak el „a bírók, a bíróságokon foglalkoztatottak nemzeti struktúrájáról és a részarányos foglalkozatásról”, valamint „a kisebbségvédelmi cselekvési tervről”. 
  2. A Jog a mindennapjainkban (2017. december 1-2) az újvidéki Európa Kollégiumban és a Tartományi Képviselőházban megtartott konferencián bemutatták a Jogász ÁBC-t majd a részvevők vajdasági és magyarországi előadók különböző jogi témájú előadásait hallgathatták meg.
  3. A 2008. március 24-én az óécskai kastélyban megtartott Szakértői szemmel elnevezésű konferencián a részvevők „érdekes és hasznos előadásokat hallhattak”, amelyek „kiemelkedő témái a magyarországi és Szerbiában még kidolgozás alatt lévő polgári törvénykönyv, valamint a büntetőjogi törvénykönyv főbb elemei, ismertetői voltak”.
  4. A VMJE negyedik konferenciáját (2018. december 8-án Karlócán)  A digitalizáció vívmányai címmel tartották meg, hogy „keresztmetszetet adjon a digitalizáció helyzetéről a jogban”.[3]

A VMJE Nyilas Mihály tartományi kormányalelnök, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagjának – aki az Egylet elnöke is – az irányítása alatt áll, akinek lehetősége van, hogy a szervezetnek biztosítsa az anyagi feltételeket is a működéshez. Ez bizonyára döntően befolyásolja annak a beállítottságát és programját, a konferenciák témakörét, valamit a meghívott előadók körét is. Nem egy önálló, független, pártbefolyástól mentes, a közösségi jogok érvényesítésért kiálló/küzdő szakmai szervezetről van, sajnos, szó.
Nem kell ezért csodálkozni, hogy az eddig öt konferencián többnyire semleges, nem a magyar közösség identitásának megőrzése és fejlődése szempontjából fontos témák kerültek előtérbe, mint például a nemzeti kisebbségek vagy a magyar autonómia jogi helyzete Szerbiában, a tájékoztatási stratégia, vagy az EU-csatlakozás 23. fejezetének a nemzeti kisebbségi vonatkozásai, stb. Pedig a jogászoknak kellene, hogy legyen mondanivalójuk ezekről is!

A tanácskozásokra az is jellemző, hogy általában előadások hangzanak el, amelyeket aztán nem követ vita, és közös álláspont megfogalmazására/elfogadására sem kerül sor.
A VMJE közgyűlése is eddig – ismereteim szerint – csupán két esetben foglalt állást: Támogatta a Vajdasági Magyar Diákszövetséget (VaMaDiSz) az Újvidéki Egyetem Jogi Karával szembeni perben, amely a nemzeti kisebbségek számára megtagadta, hogy az anyanyelvükön tegyenek felvételi vizsgát, és amikor aggodalmát fejezte ki, amiatt hogy Dr. Végh Enikő ügyvédet munkájának végzése során támadás érte, amit mélységesen elítélt.  
Számos a magyar közösség kollektív jogait érintő cselekmény ügyében azonban nem hallatta hangját. Például november 25. (a Délvidék elcsatolása) Vajdaság ünnepnapjának megszavazása alkalmából, a nemzeti tanácsokról szóló törvény rossz irányba történt módosításakor, a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kiadásának megszüntetésekor, stb.  
Az Egyesület munkájára kihatással lehet az is, hogy az elnöke ellen büntető eljárás folyik. Azzal gyanúsítják, hogy 2017 decemberében Békova közelében részvevője volt egy közúti balesetnek, amelyben egy 69 éves gyalogos életét vesztette.[4] Nyilast azonban – a jelekből ítélve – ez nem zavarja. 

A magyar jogászok kötelessége, hogy rész vállaljanak a közösség helyzetének javításáért, az emberi-és nemzeti kisebbségi jogok érvényesítéséért folytatott küzdelemben. A VMJE lehetne az egyik ilyen vezető szervezet, de az eddigi konferenciák, sajnos, nem erre utalnak.
Öt konferencia és három bál. De mit tett a közösségért?

BOZÓKI Antal
Újvidék, 2019. március 18.



[1] vas: Górcső alatt a büntetőjog. Magyar Szó, 2019. március 11. 1. és 4.
[2] Nemrég még Pásztorékkal készített “felnyaló” interjúkat, most pedig az MNT alelnöke lett. http://delhir.info/2018/12/11/nemreg-meg-pasztorekkal-keszitett-felnyalo-interjukat-most-meg-az-mnt-alelnoke-lett/
[3] https://www.vmje.rs/vestilist.php
[4] A bizonyítás szakaszába érkezett a Nyilas Mihály elleni vizsgálat. https://szabadmagyarszo.com/2018/06/01/a-bizonyitas-szakaszaba-erkezett-a-nyilas-mihaly-elleni-vizsgalat/, 2018. június 1. [9:15]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése