2019. március 5., kedd

A kötelező katonai szolgálat visszaállítása zajlik fű alatt Szerbiában

Szerbia egy sokat szenvedett ország.  A kilencvenes évek egymást követő háborúi nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül okoztak fájdalmat, nélkülözést, menekülést és szenvedést minden polgára számára. Az akkori kardcsörtetők, vérszomjas uszítók, elvakult nacionalisták közül nem egy még ma is aktív szereplője a közéletnek, sőt, magának a hatalomnak is. Épp ezért nem is csodálkozhatunk azon, hogy az utóbbi napok, hetek narratívája egyre inkább kezd emlékeztetni az akkori idők uszító propagandájához.
Ebből a perspektívából nézve akár logikusnak is nevezhetnénk a Védelmi Minisztérium legutóbbi lépését, mely szerint alapfokú kiképzésre kötelezi azokat a 30 évnél idősebb tartalékosokat, akik annak idején nem töltötték le rendes katonai szolgálatukat.  Azt azonban a legkevésbé sem minősíthetjük logikusnak, ha a jelenlegi hatalomba beépülő magyar párt csendben asszisztál ehhez, és mindössze egyik kulcspolitikusa lagymatag tévés nyilatkozatával próbálja meg elintézni ezt a kérdést. A VMSZ ugyanis cselekvési platformja alapkövévé tette, hogy mindig ott kell lenni a hatalomban, mert csak így lehet igazán hatékonyan érvényt szerezni a magyar közösségi érdekeknek.  Ez a nyíltan bevallott, sőt, büszkén hirdetett ideológiája, amihez képest az, hogy Pásztor Bálint, a VMSZ-DCSP köztársasági parlamenti frakcióvezetője azt nyilatkozza a Pannon RTV-nek, hogy „a Vajdasági Magyar Szövetség a leghatározottabban elítéli a tartalékosok behívását (...), mert úgy gondoljuk, hogy most, 2019-ben ennek nincs itt az ideje” – édeskevés.
Adott ki a VMSZ közleményt ezzel kapcsolatban? Akár kétnyelvűt? Tartottak sajtótájékoztatót a témával kapcsolatban?  A parlamenti frakciójuk megfogalmazott és beadott valamilyen ellenindítványt? A köztársasági elnökkel és a hatalmi párttal való hírhedten jó kapcsolatait kihasználva a párt elnöke megpróbált személyesen is közbenjárni, hogy megakadályozza a magyar lakosság mozgósítását? Netalán tájékoztatta minderről Magyarország miniszterelnökét?
A Magyar Mozgalom határozottan és egyértelműen elítéli a legújabban bejelentett mozgósítási hullámot, amelynek egyetlen célja az erőfitogtatás, és amelyhez csupán eszközként használják fel (többek között) a magyar embereket is. Egyben elvárja a VMSZ-től, hogy hatalmi pozíciójából eredő eszköztárát felhasználva nézzen utána, igazak-e azok a híresztelések, hogy Bánátba máris megérkeztek az első behívók az ott élő magyar emberek számára. De ne csak nézzen utána, hanem emelje is fel a szavát ellene.

A Magyar Mozgalom elnöksége
2019.03.05.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése