2019. március 29., péntek

A VMSZ belgrádi fórumán magyarázták el, hogy miért „szükséges” a zimonyi várrombolás

Portálunk elsőként számolt be róla, hogy csákányokkal, kalapácsokkal és munkagépekkel estek neki a zimonyi vár falainak, amelyek között Hunyadi János visszaadta a lelkét a teremtőnek a nándorfehérvári csata után.

 


A magyar határ védelmezésére épült végvár falainak rombolása több helyi lakost is felháborított, és többek tiltakoztak is a szakszerűtlen rombolás ellen.
A  VMSZ belgrádi szervezete azonban ahelyett, hogy felemelte volna a szavát inkább fórumot szervezett az illetékeseknek a bizonyítvány magyarázására. 
A sokak szerint a VMSZ-hez köthető Pannon RTV “Megkezdődött a zimonyi Gárdos torony felújítása” címmel közölt beszámolót a helyszínről. Itt már a címben is sikerült ténybéli tévedéseket közölni, hiszen magához a toronyhoz nem nyúltak ezúttal, arról nem is beszélve, hogy annak a magyar neve Hunyadi emlékkilátó, amelyet a magyar honfoglalás ezer éves millenniumára emeltek, Gárdos toronynak a szerbek nevezik.
A riportban megszólal Rade Mrljaš, építészmérnök, a belgrádi Műemlékvédelmi Intézet munkatársa, aki elmondta, hogy azért volt szükség a vár falainak lebontására, mert szeretnének arra őszig egy új tornyot építeni déli irányból.
Ljiljana Konta, építészmérnök a Műemlékvédelmi Intézet belgrádi munkatársa elmondása szerint a rombolásra azért volt szükség, mert a helyszín műemlékké nyilvánítása óta, vagyis 1948-tól nem történtek munkálatok a helyszínen.


A vár központi helyén található Hunyadi emlékkilátóról egyébként már 1918-ban leverték a szerbek a turul szobrot és a Hungária nőalakot, más magyar jelképek levert helye máig látható az ajtó felett, sőt az erkélynél még a Szent Korona rozsdalenyomata is kivehető.
Kérdéses, hogy a 2019-ben várat bontó, majd újakat építő belgrádi szakemberek keze munkája mennyire halványítja el Zimony magyar végvári múltját, vagy talán egy a történelmi tényeket teljesen háttérbe szorító szerb propaganda beruházásról van ismét szó, mint már oly sok alkalommal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése