2019. március 28., csütörtök

Ismert orosz ideggyógyász elemezte Vučić személyiségét:

 „Tele van gátlásokkal és frusztrációkkal”

Belgrádban tartózkodik Alexei Yuri 82 éves orosz pszichiáter, aki idős kora ellenére meglehetősen aktív. Sokáig a KGB-nek dolgozott. Kiváló személyiségelemzőnek számít.

A Dnevni žurnal lapnak nyilatkozva elmondta, hogy annak idején Slobodan Milošević “fejébe próbáltak belemászni”, de nem volt könnyű dolguk, mert a szerb elnök ritkán jelent meg a médiában és egyáltalán a nyilvánosság előtt. Arra a megállapításra jutottak, hogy van önbizalma, döntéseit – bármilyenek is voltak – higgadtan és megfontoltan hozta meg.
Vele ellentétben Aleksandar Vučić mostani szerb elnök állandóan szerepel a médiában, mint aki mindenáron erősnek és veszélyesnek szeretne tűnni, holott – legalábbis a “mentális  szerkezete” – nem olyan.
Baj van a fejében,
állapította meg Yuri.
Arra a kérdésre, vajon igazuk lehet-e azoknak az ellenzéki politikusoknak, akik szerint Vučić tudathasadásos ember, az orosz lélekbúvár azt válaszolta, nem hiszi, hogy az elnök szkizofréniás, inkább arról lehet szó, hogy a gyermek- és/vagy ifjúkorában nem kapott elég tiszteletet és figyelmet, amit most elkeseredetten próbál kompenzálni.
Ezzel magyarázhatók a hirtelen hangulatingadozásai. Indulatos beszédeiben – jelképes értelemben – azokra kiabál, akik gyermek- és/vagy ifjúkorában sértegették őt. Ezért gyakran nem is nevezi meg a “démonjait”, csak annyit mond, hogy “ők”.
Egoizmusa nem annyira furcsa, hiszen a vezetők legnagyobb része másokon átgázolva jut hatalomra. Ami viszont nála szembeötlő: sokszor dicsekszik az egyetemi hallgatóként elért sikereivel. Ez bizonytalanságra vall.
Nem tud kiszabadulni a “múlt börtönéből”. 
Arra a kérdésre válaszolva, vajon Vučić számára mi a fontosabb: a pénz vagy a hatalom, Yuri azt válaszolta, mindkettő. Valamivel mégis fontosabb számára a hatalom és a kontroll. Mivel az emberek korábban nem tisztelték őt, most félelemmel vegyes hódolatot erőszakol ki a környezetéből. Lélektanilag érzékeny és összetett  folyamatról van szó.
(Dnevni žurnal és srbijadanas.net nyomán, fotómontázs: Dnevni žurnal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése