2019. március 1., péntek

Amilyen a VMÚE, olyan a sajtó




A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE) „várja a jelöléseket az egyesület szakmai díjaira”.[i] 
A kilencedik alkalommal odaítélésre váró díjjal a szervezetnek „az a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a kiemelkedő teljesítményt nyújtó újságírókra, hogy megköszönje a munkájukat, és arra ösztönözze őket, hogy a jövőben is hasonlóan magas színvonalú tevékenységet fejtsenek ki”.[ii] 
A „szakmai elismerést” március 16-án öt kategóriában ítéli oda a szervezet: pályakezdő, írott sajtó, elektronikus média, szórvány/kistérségi média és életműdíj.
Feltűnő, hogy tényfeltáró, oknyomozó műfajban nem ítél oda díjat.



Tájékozódni szerettem volna a VMÚE tevékenységéről, mivel már jó ideje nem hallottam semmit az egyesületről.
A Vajdasági Magyar Újságíró Egyesületre vonatkozó adatokat először a http://www.mnt.org.rs/vajdasagi-magyar-ujsagirok-egyesulete internetes címen, vagyis a Magyar Nemzeti Tanács honlapján találtam. Ebből arra következtettek, hogy nem önálló szervezet, hanem az MNT keretében, vagy legalábbis annak felügyelete/befolyása alatt működik.
Az oldalon – egyebek mellet – az is látszik, hogy a szervezet „vezetőjének neve” Máriás Endre, aki a Magyar Szó pártlapban mostanában terjedelmes és többnyire érdektelen szövegeket publikált Deli Andor, a Fidesz-KDNP/VMSZ (BMC) európai parlamenti képviselője választási hadjárata keretében, hogy „Vajdaságnak a következő öt évben is legyen képviselője az Európai Parlamentben”.[iii]
Aztán megtaláltam a VMÚE honlapját is (http://www.vmue.org.rs/), de ezzel sem tudtam mit kezdeni. A honlapot ugyanis nem újítják.
A Hírek rovatban Tóth Lívia Újságírói kalandozások c. írása olvasható a szervezet „harmadik riporttáboráról”, amit még 2017. augusztus 26-án és 27-én tartottak meg Újvidéken és a szórványban.[iv]  
A „vezetőség” cím alatt még Tóth Lívia szerepel elnökként.

A szervezet alapszabályának 1. szakasza szerint – ami ugyancsak a honlapon található[v] – „a VMÚE független, önálló, nem kormányzati és profitorientált, szabadon társult hivatásos újságírók egyesülete, akik valamelyik vajdasági magyar médiában (szerkesztőségben, műsorban) végzik, vagy végezték a tevékenységüket, és amely meghatározatlan időre, céljaik megvalósítására alakult”.
A 2. szakasz szerint a szervezet „céljai, tevékenységei a következők:
        szabad újságírás és pluralista média;
        sokoldalú, tárgyilagos és idejében történő tájékoztatás;
        a hivatás autonómiája és az újságírók függetlensége;
        a hivatásbeli és az etikai mércék fejlesztése;
        a vajdasági magyar újságírás fejlesztését szolgáló tevékenység kezdeményezése és elindítása,” stb.
Melyik „célnak, tevékenységnek” tett/tesz eleget a VMÚ, mikor még a saját honlapját sem képes működtetni? Érdekelne az is, hogy milyen mércék alapján fogják odaítélni a díjakat?

A vajdasági médiában uralkodó kaotikusnak is nevezett állapotok kialakulásának – amelyekről Szabó Angéla 12 részes írást készített[vi] – a VMÚE-nek is bizonyára nem kis szerep jutott. Fontos, hogy díjakat ítél oda. Van is miért!
Ha az újságíróknak ez az állapot és a vezetőség jó, akkor semmi.

BOZÓKI Antal

Újvidék, 2019. március 1.



[ii] Uo.
[iii] Máriás Endre: A kisebbségvédelem mindannyiunk közös ügye. Magyar Szó, 2019. február 2. 4.
[iv] Maletaški Krisztina: Megkezdődött a riporttábor. https://www.magyarszo.rs/hu/3456/kultura/170092/Megkezd%C5%91d%C3%B6tt-a-riportt%C3%A1bor.htm, 2017. augusztus 26. [06:09]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése