2019. március 17., vasárnap

Mi történt tegnap este a szerb köztévé előtt?

Ma folytatódik a dráma; az ellenzék és a polgárok nem tágítanak!

 

Lázadás, forradalom kezdete, államcsíny, az ellenzéki vezetők és a polgárok egy részének határozott kiállása… – így és hasonlóan minősítették egyes szerbai és külföldi médiumok a tegnap esti tévéostromot.

De valójában mi is történt?
Az óriási hírhalmazból és az egyes alternatív médiumok élő közvetítéseiből e sorok szerzője az alábbi következtetést vonta le.
A szokásos szombat esti Egy az ötmillióból belgrádi tüntetés után Dragan Đilas és Boško Obradović, a Szövetség Szerbiáért ellenzéki tömörülés két vezetője és Jelena Anasonović, a tiltakozások főszervezője mintegy száz polgár kíséretében betértek a Szerbiai Közszolgálati Televízió (RTS) épületébe.
Szándékuk az volt, hogy a 23 órakor kezdődő harmadik híradóban nyilatkozzanak a demonstrációkról. (Az ellenzéket a Vučić-rezsim elmúlt hét évében teljes médiazárlat alá helyezte; a nemzeti frekvenciával rendelkező televíziók műsoraiban az ellenzék képviselői meg sem szólalhatnak, miközben folyamatosan démonizálják őket).
Az RTS-hez kivezényelt rendőrök útjukat állták. Ekkor dulakodás kezdődött, amelyben egyes információk szerint a rendőrök megütötték és megrúgták Đilast, ami ugyan nem látszik a felvételeken, de abszolút elképzelhető.
A rendőrök végül visszaszorították a rezsimellenes politikusokat és a polgárokat.
A tévé épülete előtt több ezer polgár gyűlt össze, akik hangosan
skandálva követelték a rendőröktől, álljanak át az oldalukra, tartóztassák le Vučićot, de ez (egyelőre) nem következett be.
Jelena Anasonović a közösségi hálón azt írta, több polgárt megvertek.
Miután az egész régióban utalják Vučićot és a szörnyű rendszerét (kivéve Milorad Dodikot és Orbán Viktort), nem csoda, hogy a horvát, albán, koszovói, bosnyák és macedón vezető médiumok üdvözölték a szerb ellenzék és a polgárok legújabb megmozdulását.
Eközben a Vučić markában préselődő médiumok arról tudósítottak, hogy “a huligánok az ellenzéki vezetőkkel együtt megrongálták az RTS épületét”, valamint “behatoltak az irodákba, ahol vegzálták az újságírókat”. A felvételekből azonban csak az látszik, hogy megrepedt az üveg az RTS bejárati ajtaján (nyilván a rendőrökkel történő dulakodás következtében).
Vučić összes talpnyaló minisztere és a rezsimhű televíziók kemény intézkedéseket várnak a “garázdálkodók” ellen, egyesek Đilas, Obradović és Anasonović letartóztatására számítanak.
Ma délben Vučić a Szerbia Köztársásag Elnökségének épületéből fordul a polgárokhoz. Rendkívüli sajtótájékoztatóját élőben közvetíti az RTS és a többi televízió.
Boško Obradović felszólította Belgrád és Szerbia polgárait, ma 11.55-kor jelenjenek meg az elnökség épülete előtt,
az RTS vezetőségének pedig azt üzente, amennyiben nem teszik lehetővé az ellenzék számára, hogy ma szerepeljen a második híradóban, a polgárok sokkal nagyobb számban jelennek meg a tévé előtt, mint tegnap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése