2019. március 30., szombat

Óbecsei Petőfi:

A községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport felülbírálta saját döntését

 Óbecsei Petőfi: A községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport felülbírálta saját döntését - A cikkhez tartozó kép
 Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola

Az óbecsei községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport egyhangúlag felülbírálva önmagát március 28-án új javaslat-tervet hozott, amely szerint a meglévő iskolahálózat nem változik, marad minden iskola, igy az óbecsei immár 64 éves múltra visszatekintő Petőfi Sándor Általános Iskola is, nem kell összevonni, bezárni, diákszállóvá alakitani egyiket sem.
Az év elején a Petőfi Sándor Általános Iskola bezárását javasolta a községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport Óbecsén. A munkacsoport a döntést a diákok számának csökkenésével magyarázta és azzal, hogy a létszám nem felel meg a törvényben megszabott feltételeknek. A javaslatról közvitát is tartottak.
A Tiszamenti város békéjét felkavarta a hír, amely komoly összefogást eredményezett. Civil szervezetek, magánszemélyek, az iskola mostani és egykori tanárai, a diákok szülei, helyiek és nem óbecseiek, sőt határon túliak, szám szerint több mint 9000-en adták aláírásukat az iskola megmaradása érdekében megfogalmazott petícióra.
A közvitán elhangzott, hogy az iskola a törvénnyel összhangban és minisztériumi engedéllyel dolgozik, Elhangzott, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak 80% magyar, és hogy egy zömmel magyarlakta helyi közösség kulturális középpontjának része. A felszólalók (a Képviselő-testület VMSZ-képviselő csoportja, a helyi VMSZ, az MNT, a szülők tanácsa nevében), kiemelték, hogy a javaslat figyelmen kívül hagyta, hogy az intézményben 20 osztály működik, holott funkcionálásához 16 is elég, hogy elhamarkodott a döntés, hiszen köztudott, hogy a lakosság létszáma csökken. Éppen ennek tudatában és a törvényes kritériumok megváltoztatása reményében, nem javasoltak a hálózatok kialakítása során változást Vajdaság más községei.
A községi tanács a javaslatot nem fogadta el. Visszaküldte a munkacsoportnak átdolgozásra. A változtatás megtörtént. Sem bezárni, sem összevonni nem kell iskolát. A megváltoztatott javaslat reményt ad az iskola fennmaradására. Az idő közben múlik. Közvita lesz, majd a tanács, képviselő-testület, MNT, Tartományi oktatási titkárság, oktatási miniszter nézi majd át és véleményezi a dokumentumot.
Az iskolahálózat eseményeinek az elemzők szerint több üzenete van: nem bölcs dolog elhamarkodott és az előírásokkal szembe menő javaslatokat hozni, nem elfogadható egy iskola bezárása valós érvek nélkül, a közvéleménynek és az összefogásnak ereje van.
Közben az iskola tovább él, Petőfi örökké címmel megünnepelte fennállásának jubileumát.

Szilágyi Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése