2019. március 11., hétfő

Súlyos csapás érte a csókai rét élővilágát


 Súlyos csapás érte a csókai rét élővilágát - A cikkhez tartozó kép
Illusztráció


A múlt hét folyamán a csókai szeméttelepen keletkezett tűz átterjedt a közeli füves és nádas területre, amely nagy lánggal égett. A kiérkező tűzoltók a szeles idő miatt hiába próbálták eloltani az pusztító tüzet.
Gergely József ismert ornitológus, újságíró a Blicnek nyilatkozva elmondta, a csókai réten már az ősszel is történt egy hasonló tűzeset. Akkor "csak" az érintett nádas területnek a fele égett le, most viszont teljesen felperzselődött. Az égő nádból riadtan menekültek a vaddisznók, vadlibák, gémek, vadkacsák, cinegék és más állatok.
Ennek és a hasonló tűzeseteknek sajnos nincsenek felelősei, a gyújtogatásoknak tettesei, s az illetékes hatóság vagy a rendőrség sem tudja megállítani, sem megbüntetni a felelőtlen embereket.
Tavaly nagyon sok helyről fokozottan felhívták a figyelmet a tűzgyújtás veszélyeire, betiltották az avar égetését, de az emberi érdektelenség és nemtörődömség csak tovább rombolja környezetünket és annak élővilágát.

Rúzsa Mária

A most már egykori csókai nádasnak a másik fele is, amit a tűzoltóknak alig sikerült megmenteniük őszkor, a hétvégén teljesen a lángok martalékává vált. A közeli illegális szeméttelepről az északi szél átvitte a lángokat a több mint 30 madárfaj pihenő- és élőhelyeként szolgáló különleges természeti rezervátum területére, amely teljesen leégett – írja a Blic napilap.

Az illegális szeméttelepen napokig izzott a hulladék, de pénteken a szél átvitte a lángokat a csókai határ nádasára. Őszkor a tűzoltóknak alig sikerült megmenteniük a rezervátumnak mintegy felét, amely most teljesen leégett.
A tűzoltók ismét megpróbálták eloltani a tüzet, de nem sikerült nekik, minden száraz volt, mint a puskapor. A tűz jelenetei elszomorítóak voltak és szörnyűek. Láttam a vaddisznókat, ahogy menekülnek a rejtekhelyükről, és a már visszatért barkóscinegék egész állományát. A vadliba körbepillantott a tűz körül, keresett egy fészket, ahol elrejtette a tojásokat, de sikertelenül, a tűz mindent elpusztított- Több évbe telik, mire visszatérnek a ritka madárfajok, valamint más állatok is, mint például az őz”

nyilatkozta a belgrádi lapnak Gergely József zentai természetfotós, biológus-ornitológus.

cokanski rit foto Jožef Gergelj (7) 

Gorelo na sve strane 

Pričinjena velika šteta
Fotó: © Gergely József / RAS Srbija

Nagy kócsagok, vadlibák, kanalasgémek, bölömbikák, több száz nádirigó, szárcsák, vadkacsák, stb. rejtekhely nélkül maradtak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése