2019. március 10., vasárnap

Protest u Beogradu:

 Bez slobode nema života

Ispred RTS-a je emitovan "Dnevnik slobodne Srbije" 


Protest „Jedan do pet miliona“ u Beogradu završen je večeras ispred zgrade Radio-televizije Srbije pozivom novinarima te medijske kuće da se pridruže bojkotu i najavom da će se građani okupiti i sledeće subote.
„Ovo je bojkot upozorenja, pozivamo vas da se pridružite bojkotu“, rekli su organizatori sa razglasa dok su okupljeni skandirali „Bojkot“, „Blokada“.
Kako su naveli, znaju da novinari ne uređuju program, već rukovodioci sa „cenzorom (predsednikom Srbije) Aleksandrom Vučićem“.
„Nema potrebe da nas se plašite, mi smo uz vas“, poručili su novinarima RTS-a.
Govoreći o programu te medijske kuće oni su rekli da je očigledno za nju važniji svi drugi bojkoti u svetu i „laži“ Aleksandra Vučića nego protesti građana Srbije.
„Znamo da nas Vučić sada gleda i broji i nervira se i brojaće nas do pet miliona kada će morati da ode ili beži iz Srbije“, naveo je jedan od organizatora.
Ispred RTS-a izlepljeni su plakati sa siluetom Aleksandra Vučića i natpisom „Lažov“.
Ispred RTS-a je emitovan „Dnevnik slobodne Srbije“, sa kog je saopšteno da se protestuje u 110 opština uz prisustvo 150.000 građana, a da je 107.000 njih potpisalo Sporazum sa narodom. Emitovane su i vesti da je predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović pušten na slobodu protivno zahtevu tužilaštva, a da predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka još nije podneo ostavku.
Ispred RTS-a bili su i predstavnici opozicije Dragan Đilas, Boško Obradović, Đorđe Vukadinović, Slaviša Ristić iz pokreta Otadžbina sa Kosova i Metohije, Janko Veselinović, Zoran Živković.
Okupljenima se ispred RTS-a obratila Vesna Lakićević, zaposlena u Kolubari, koja je zbog organizacije protesta u Lazarevcu premeštena na niže plaćeno radno mesto, a koja je u Beogradu poručila da se ne sme stati sa šetnjom.
„Ako to učinimo, nema nam spasa“, rekla je Lakićević.
Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je, obraćajuci se sa kamiona, da je taj sindikat zabranio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, protivzakonito mu oduzevši reprezentativnost.
„Smeta im što smatramo da je policiji mesto sa narodom, a da je mesto lopovima u zatvoru, a ne u foteljama“, rekao je Mijailović.
On je kazao da su policiji ruke vezane da im je zabranjeno da hapse kriminalce.
Mijailović je kazao da bi policajci mogli da podnesu desetine krivičnih prijava, ali „nemaju kome jer institucije više ne postoje“.
Branislav Lečić: Veliki protest u maju u Beogradu
Na protestu ispred Terazijske česme večeras je kao i pre 28 godina tokom martovskih demonstracija govorio glumac i sadašnji član Demokratske stranke Branislav Lečić koji je poručio da se Srbija i danas bori za slobodu koje nema bez probuđene građanske svesti.
Lečić je najavio veliki protest u maju, kada će u Beograd doći građani iz cele Srbije, i pozvao na okupljanje i 12. marta, na godišnjicu ubistva premijera Zorana Đinđića, i da građani poruče da će se boriti za državu dostojnu svih građana.
„Evo nas ponovo na česmi, moglo bi se slobodno reći da ako sam čovek treba da pustim suzu, jer evo 28 godina pričam iste stvari kao onda kada sam ovde bio prvi put. Dvadest osam godina je jedan život, a s obzirom da sam ja buntovnik i uličar, svako slobodno može da kaže da govorim po trgovima i ceo život pokušavam da dam do znanja – da bez slobode nema života“, rekao je Lečić.
On je istakao da se 1991. godine u martu okupilo 300.000 građana iz cele Srbije i da im je „na noge“ došla vlada i patrijarh i predsednik vlade i mnoge javne ličnosti, jer su shvatili da se dešava nešto vrlo važno, da je probuđena u Srbiji građanska svest bez koje nema slobode.
Lečić je kazao da svaka vlast manje ili više dolazi u situaciju da bude korumpirana ako nema četvrtog stuba društva – demokratskog javnog mnjenja, građanske svesti.
„A to smo mi“, istakao je Lečić.
On je naveo da su i 1991. godine tražili da RTS otvori vrata za suprotno mišljenje, drugačije, a ne samo za one koji „pevaju jednu te istu pesmu, po nalogu vođe“.
„Sada imamo situaciju da se bastilja razmnožila. Imamo i druge nacionalne frekvencije koje ništa ne rade, nego statistički obaveštavaju da su se desili neki protesti. To su naše televizije, pa gde smo mi na tim televizijama“, kazao je Lečić.
On je naveo da narod koji se okupio predstavlja narodni parlament i da svaka institucija mora da obrati pažnju na svoj narod koji nije uzalud izašao na ulice.
„Imamo pravo da kažemo svoje mišljenje i svaki nacionalni medij mora to da prenese, da se čuje zašto narod izlazi na ulicu i šta se ovde govori“, kazao je Lečić.
On se potom osvrnuo na delo Dušana Kovačevića „Generalna proba samoubistva“ i naveo da vuk ne pase travu zato što ima ovce koje to čine za njega.
„E pa mi smo te ovce koje su celog života pasle travu za vukove, krvoločne zveri koje su nam popile dušu i mozak, kosti, krv, ceo život – ej, pa to je 28 godina“, rekao je Lečić.
On je kazao da zbog građana postoji vlast i sve institucije, da je vlast servis naroda, a ne nikakav okupator.
„A ovi se ponašaju baš tako. Optužujem ih da dele narod, da projektuju strah, da hoće da ga ponižavaju, da ga obezvrede, da hoće da ga tretiraju isključivo kao ovce za šišanje i klanje po potrebi, a to neće moći. Kada se probudi narodna svest nikakvo jače oružje vam ne treba, ne postoji veći i jači zavet od ovoga da se ide u šetnju masovno, solidarno“, kazao je on.
Lečić je rekao da se za slobodu sami građani bore i da je neće dati ni Rusija, ni Amerika, ni Brisel.
On je kazao da se građani koji šetaju ne plaše Vučića i poručio mu da se skloni sa istorijske scene.
„Vučiću, sklanjaj se sa istorijske scene jer si ti bauk, jer si ti demon prošlosti, ti si taj vuk koji je obukao demokratsku jagnjeću kožu. Znamo šta si radio kako si govorio, ponašao se. Sada si uzeo demokratsko odelo, ma nemoj, naivni smo i glupi smo, po delima se sude ljudi, a vidimo tvoja dela“, rekao je Lečić.
On je kazao i da ovo nisu protesti samo za smenu vlasti već za slobodnu Srbiju i život dostojan 21. veka i napomenuo da protesti ne afirmišu ni jednu političku opciju.
Na protestu je govorio i Vladimir Dimitrijević iz Dveri, koji je poznat po svojim izrazito homofobičnim stavovima, koji podržava kampanju protiv vakcinacije i zastupa razičite vrste teorija zavera.
Protest je prošao bez incidenata, a na njemu je bilo primetno manje građana nego na prethodnim protestima.
(Autonomija/Beta, foto: Beta) 
09 mar 2019 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése