2019. március 27., szerda

Visítoznak az újvidéki radikálisok:

A „magyar fasisztáknak nem jár emlékmű!”

Közleményt adott ki a Szerb Radikális Párt újvidéki szervezete, amelyben elítéli Nenad Čanakot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökét, azért mert kezdeményezte Branka Bežanov, a városi képviselő-testület elnökhelyettesének leváltását. Miről is van szó? És hogyan jönnek ide a délvidéki magyarok?

Čanak azért kezdeményezte Bežanov menesztését, mert a nő részt vett Draža Mihailović hírhedt csetnikvezér draževinai emlékművének megkoszorúzásában.
A radikálisok emlékeztetnek Čanak képmutatására (amiben ez esetben speciel igazuk van), ugyanis a “ligások” elnökét nem zavarta, hogy a pártja városi szinten három évig koalícióban volt a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalmával (amely szélsőséges nacionalista, s ugyanakkor rezsimhű szervezet – K. P. megj.).
Ráadásul: a fent említett Branka Bežanov 2008-ban és 2012-ben a Čanak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga listájáról került be tanácsnokként a városi képviselő-testületbe. Abban az időszakban évi szinten koszorúzta meg Draža Mihailović Ravna Gora-i szobrát, s a “ligát” ez akkoriban cseppet sem zavarta.
A radikálisok továbbá Čanak szemére vetik, hogy – miközben nem tudja elviselni Mihailović szobrának megkoszorúzását – cseppet sem zavarja, hogy “Újvidéken emlékmű felállítására kerül sor a magyar fasiszták tiszteletére”.
A Šešelj-párt újvidéki vezetői és tagjai szerint tehát nem áldozatokról, hanem “magyar fasisztákról” van szó, akik “felelősek a razziáért”.
Az 1944-1945-ben szerbek által ártatlanul kivégzett délvidéki magyar polgári áldozatokat tehát a radikálisok ismét (sokadszor) lefasisztázták.
Való igaz, hogy Čanak amolyan “politikai prostituált”, aki legtöbbször az aktuális rezsimhez dörgölőzött (most is ez az eset áll fenn), de az elmúlt években, évtizedekben tőle sem állt éppen távol a délvidéki magyarság lefasisztázása.
E tény tükrében az újvidéki radikálisok közleménye még abszurdabb és vérlázítóbb.
(Alapinformáció: srbin.info)   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése