2019. március 12., kedd

Elítélték a Jogi Kart a magyar diákok diszkriminációjáért


Az Újvidéki Egyetem Jogi Kara diszkriminatív lépést tett, amikor arra kötelezte a magyar diákokat, hogy az anyanyelvükön tett vizsga mellett szerb nyelvvizsgát is tegyenek, erről döntött kedden az újvidéki Fellebbviteli Bíróság.
Ezzel a bíróság megerősítette a Felsőbíróság ítéletét, amelyben arra kötelezték a Jogi Kart, hogy a jövőben a kisebbségek nyelvén is szervezzék meg a felvételit. Mivel azt a Jogi Kar nem tette meg, diszkriminálta a magyar diákokat.
A feljelentést  Vajdasági Magyar Diákszövetség tette meg.
Veljko Milić, a diákok jogi képviselője a Beta hírügynökségnek azt mondta, hogy a bíróság ezáltal másodszor is megállapította, hogy a magyar diákokkal szemben diszkrimináció történt.
A Jogi Kar ugyanis első körben megtagadta, hogy magyar nyelven felvételizhessenek a diákok, majd később szerb nyelvvizsgát követelt ebben az iskolaévben.
Az ítélet jogerős.
2019. március 12. [12:58] 
https://szabadmagyarszo.com/2019/03/12/eliteltek-a-jogi-kart-a-magyar-diakok-diszkriminaciojaert/

Jogerős: Az újvidéki Jogtudományi Kar diszkriminálta a magyar diákokat!

Az újvidéki Fellebbviteli Bíróságot ma megerősítette az újvidéki Felső Bíróság első fokú ítéletét, miszerint az újvidéki Jogtudományi Kar a szerb nyelv ismeretének írásbeli és szóbeli vizsgája bevezetésével diszkriminatív módon lépett fel a magyarul felvételizőkkel szemben – közölte az N1 hírcsatorna.

A Fellebbviteli Bíróság így megerősítette a Felső Bíróság ítéletét, és a jövőben arra kötelezte a Jogtudományi Kart, hogy megszervezze a nemzeti közösségek nyelvén a felvételi vizsgát, és kijelentette, hogy a Jogi Kar hátrányos megkülönböztetést tanúsított a magyar diákokkal szemben.
A Jogtudományi Kar ellen a Vajdasági Magyar Diákok Szövetsége indított pert.
(Fotó: Az újvidéki Jogtudományi Kar még 2016 szeptember elején kitűzte a magyar szabadságharcra rátörő szerbek zászlaját, noha akkor még nem is döntött róla a Tartományi Képviselőház)



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése