2022. április 8., péntek

Az élet-halál kérdése döntötte el a választást, de Borsodban a gendertéma is beütött

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb cikkeink ma reggel:

Magyarország megszavazta az orosz tagság felfüggesztését az ENSZ legfontosabb emberi jogi testületében. A szervezet közgyűlése csütörtökön elfogadta azt a határozatot, amellyel felfüggesztette Oroszország tagságát a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában az orosz katonai csapatok által elkövetett „emberi jogi visszaélésekről, valamint az emberi jogok jelentős és szisztematikus megsértéséről" szóló jelentések miatt. Közben az ukrán elnök azt mondja, Borogyankában „sokkal borzalmasabb" a helyzet, mint a tömegmészárlásról elhíresült Bucsában. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos eseményeket percről percre követjük itt. Olvashat arról is, hogy kiderült, orosz katonák egy erősen radioaktív területen ástak árkokat Csernobilnál, és a német hírszerzés lehallgatta az orosz hadsereg rádióforgalmát a bucsai civilek meggyilkolásáról.
 
„Egyáltalán nem tudom, hogy Szijjártó úr milyen beszélgetésre utal, de bátran és teljes garanciával kijelenthetem, hogy Ukrajna nemhogy nem avatkozott be, de meg sem próbált beavatkozni a magyar választásokba” – mondta a Szabad Európának adott interjúban a budapesti ukrán nagykövet. Ljubov Nepop szerint a magyarországi választások befolyásolásának kérdése sosem került szóba közte és Zelenszkij ukrán elnök között, ebben téved a magyar külügyminiszter.
 
Mi történt?
 
Kényszerházasság, ahol a szabályok kioltják a kapcsolat tüzét – ennek bizonyult az ellenzéki összefogás, mondja elemzőnk. Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadóval fél éve követjük az eseményeket, záró podcastunkból az is kiderül: a választási eredményhez nagyban hozzájárult az is, hogy a szavazás Kelet és Nyugat vagy háború és béke közötti választásig levitt témáját tovább tudta tolni az élet és halál kérdésének szintjére.
 
Más síkon tanulságos az a videónk, amelyet a borsodi Gadnán forgattunk. A községben mindenki a Fideszre szavazott, azt kutattuk az ott lakókat faggatva, hogy miért. A tudósítást nemcsak oldalunkon, hanem YouTube csatornánkon is megnézheti, és ha ott feliratkozik, akkor elsőként kaphat értesítést friss hasonló videóinkról.
 
Mi fog történni?

A választások előtti osztogatás, a rezsicsökkentés, az üzemanyagok és néhány alapvető élelmiszer árának befagyasztása mellett szinte üres államkasszával vág neki a kormány a gazdasági bajok orvoslásának. Elszabaduló energiaárak, tomboló infláció, lassuló növekedés, elakadó uniós pénzek, brutális költségvetési hiány: nehéz lesz megszorítások nélkül kezelni a helyzetet. Elemzőket kérdeztünk arról, hogy mire számíthat az ország.
 
Miért késlekedett eddig a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás, és mire számíthatunk a megindítása után – ezt elemzi brüsszeli tudósítónk, aki az európai parlament legutóbbi vitanapját is összefoglalja ebben a témában. Mint írja, jelenleg a meghallgatások szakaszában tartunk – évek óta. A következő lépés az ajánlások megfogalmazása lenne, ehhez azonban egyelőre hiányzik a tagállamok elhatározottsága, az egymást követő uniós elnökségek igyekeznek szabadulni ettől a problémától.
 
Riasztórendszert akar Szigetszentmiklós
 
Még évekig eltarthat, mire a Ráckevei-Duna szigetszentmiklósi szakaszán 2020 decemberében elkövetett olajszennyezés hatósági része lezárul. A település polgármestere azt mondja, bár az idei költségvetésben erre előirányzott pénzt végül másra kell költeni, nem mondott le arról, hogy a hasonló katasztrófák megelőzése érdekében szenzoros riasztórendszert szereltessen a csatornahálózatba. Utánanéztünk, hol tart az ügy.
 
Végül a friss járványadatok: egy nap alatt 2400 új Covid-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon. Elhunyt 37 beteg, velük a halálos áldozatok száma 45.721 főre emelkedett. Jelenleg 96 ezer emberről tudják, hogy fertőzött. A kórházakban 1688 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen.
 
A hétfői viszontlátásig,
Vovesz Tibor

szabadeuropa@rferl.or  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése