2022. április 11., hétfő

Nem csitul a háború, izgalmakat hoz a francia elnökválasztás

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Megvan a választás végeredménye
Szombat estére összeszámoltak minden szavazatot. A végleges adatok szerint a Fidesz-KDNP-nek összesen 135, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetségnek 57, a Mi Hazánknak 6, a német önkormányzatnak 1 képviselője lesz. A Fidesznek így kétharmados többsége lesz a 199-fős Parlamentben.
A külföldről beérkező szavazatoknak köszönhetően az ellenzéki Vajda Zoltán fordítani tudott a XVI. kerületben, így onnan ő kerül be a Parlamentbe a fideszes Szatmáry Kristóf helyett, aki így listáról jut mandátumhoz. Ezzel a 18 fővárosi egyéni választókörzetből 17-ben tudott nyerni az ellenzék, a vidéki 88-ból viszont csak kettőben.
Országos listáról a Fidesz 48, az Egységben Magyarországért 38, a Mi Hazánk 6 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe.
A levélszavazatok és a külképviseleteken leadott szavazatok összeszámolása előtt a Mi Hazánknak 7 képviselői hely járt volna, ez csökkent végül 6-ra. Ezért a szavazatok újraszámlálását követelte szombaton közleményben a Mi Hazánk, mert szerintük „elvettek tőlük” egy mandátumot, írja a z MTI. Toroczkai László pártelnök szerint mindössze 48 szavazat alapján vették el a Mi Hazánktól a hetedik mandátumot, amely a Fideszhez került.
Összesen 3 057 195 ember szavazott a Fidesz-KDNP listájára, ami rekord hiszen a rendszerváltás óta soha nem szavaztak ilyen sokan egy listára. Ebben rekordban benne van a határon túliak mintegy 250 ezer szavazata is.
 
Több mint 1200 civil áldozat Kijevnél, Svédország és Finnország is csatlakozhat a NATO-hoz
Az ukrán vezetés szerint az orosz erők nap mint nap gyilkoltak meg civileket Ukrajnában. Irina Venediktova, Ukrajna főügyésze arról beszélt, hogy csak a Kijevi régióban már 1222 holttestet találtak. Arról is beszélt, hogy ötszáz feltételezett háborús bűnöst azonosítottak eddig, és hozzátette, legalább 5600 feltételezett háborús bűncselekményről van szó.
Moszkvába utazott tárgyalni az osztrák kancellár, ő az első nyugati politikus, aki a háború kitörése az orosz fővárosba utazik, Karl Nehammer szombaton Kijevben járt, onnan indult Moszkvába.
Sweet Home, azaz Édes Otthon negyednek hívták Irpinynek ezt a részét, ahol most, az orosz csapatok visszavonulása után mást sem látni, csak romokat. A Szabad Európa helyi szerkesztőségének tudósítója járt a helyszínen, videóban mutatja be, milyen pusztítást végzett ott a háború.
Február 24. óta mindennaposak az orosz erők bombatámadásai a kelet-ukrán Szeverodonyetszkben. A helyi tisztviselők már mind elmenekültek, csak a lakosok maradtak. Sokan azonban nem tudják, mi lenne biztonságosabb: menni vagy maradni? Helyiek mondják el, eddig miért nem hagyták el otthonukat.
A The Times hétfői számában arról ír, hogy Svédország és Finnország már a nyáron készek lennének belépni a NATO-ba. A brit lapnak nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerint a két észak-európai állam NATO csatlakozása az észak-atlanti szövetség utóbbi hetekben tartott külügyminiszteri tanácskozásain „beszédtéma volt”. Az üléseken Finnország és Svédország is képviseltette magát.
Ukrajna gazdasága 45,1 százalékkal fog zsugorodni az idén tekintettel az orosz invázió nyomán bezárt vállalkozásokra, megszakadt exportokra és a megsemmisült termelőeszközökre, írja a Világbank elemzéséről az MTI. Az ukrán vállalkozások több mint fele kénytelen volt bezárni. A fekete-tengeri hajózási útvonalak elvágásával Ukrajna elesett gabonaexportjának 90 százalékától, illetve összes exportjának felétől. Becslések szerint 100 milliárd dollárt is meghaladó károk keletkeztek az ukrán infrastruktúrában.
A Világbank szerint Oroszország hazai összterméke (GDP) 11,2 százalékot fog esni 2022-ben a nyugati pénzügyi szankciók hatására.

Szoros eredmény a francia elnökválasztáson
Franciaországban Emmanuel Macron hivatalban lévő elnök és a jobboldali Marine Le Pen fog megmérkőzni a szavazás második fordulójában, írja az MTI. Előzetes adatok szerint Macron a szavazatok 27,6 százalékát szerezte meg, míg Le Pen a voksok 23,41 százalákát tudhatja magáénak. Harmadik helyen 21,95 százalékkal a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon végzett, Éric Zemmour, a radikális publicistából lett politikus 7,05 százalékot, a jobbközép Valérie Pécresse 4,79 százalékot, Yannick Jadot zöld párti jelölt 4,58 százalékot, Anne Hidalgo, Párizs szocialista párti polgármestere pedig 1,73 százalékot szerzett.
Jadot, Hidalgo, és Pécresse bejelentette, hogy Macront támogatja a második fordulóban, Zemmour pedig azt, hogy Le Pent. Mélenchon felszólította híveit, hogy a második fordulóban ne szavazzanak Le Penre.
Az előrejelzések szerint a második fordulóban szoros eredmény várható Macron és Le Pen között. Március elején kiderült, hogy Le Pen kampányára 10,6 millió euró (4,1 milliárd forint) hitelt kapott Mészáros Lőrinc bankjától, az MKB-tól.
 
Illegálisan megy be épületekbe, de sokszor a rendőrök is drukkolnak neki
Érte már tetten rendőr és biztonsági őr is, amint éppen olyan helyre mászott be, ahova tilos lett volna, de a büntetés helyett inkább drukkoltak neki. Urbex Gyula olyan helyekre jár, ahol egykor emberek éltek, dolgoztak, ahol szerelmek szövődtek, mostanra viszont az enyészeté és a pusztulásé lett minden. Az  urbex hasonlít a régészethez, csakhogy itt kerítést is kell mászni, meg bujkálni a biztonsági őrök elől. Gyula sokféle helyen járt már. Az elhagyatott tanyáktól a legnagyobb magyarországi szellemvároson át egészen a lepusztult kastélyokig szinte mindent látott.

Kellemes napot,
Keller-Alánt Ákos

szabadeuropa@rferl.or  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése