2022. április 19., kedd

Egyre brutálisabb az orosz-ukrán háború

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb témáink hétvégén:

  • Hogyan látja egy kijevi magyar az orosz agressziót?
  • „Ne gyűlölködésbe menjen át a választások utáni csalódottság” – Kende Anna szociálpszichológus
  • Videók és cikkek az ukrajnai pusztításról

Nem annak a húszezer szavazatszámlálónak kell megoldania a közoktatás kérdését, aki most szembesült az aluliskolázottság mértékével, ez állami feladat. De ezeket az energiákat lehetne arra fordítani, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra – mondta Kende Anna szociálpszichológus, az ELTE docense Szelfi című podcastunkban.

Egy háború és következményei
Az orosz háború uralta a mi felhozatalunkat is.
Moszkva háborúja a szomszédos Ukrajna ellen egyre inkább téma és kötelező téma az orosz iskolákban, mivel a tanulókat és óvodásokat szabályosan toborozzák, hogy nyilvánosan támogassák az inváziót – írta a Szabad Európa orosz szerkesztőségének cikke.
A kárpátaljai születésű Tompa Tibor Kijevben végezte az egyetemet, és negyven éve jórészt ott él. Menedzser, vállalkozóképzéssel foglalkozik. Kijevben lakása, a főváros melletti Makarivban háza van. Makarivban súlyos harcok voltak, ő március 5-én jött el Kijevről Kárpátaljára. Ott hívtuk fel, hogy beszéljen a tapasztalatairól, valamint a magyarok és a magyar kormány ukrajnai megítéléséről. A cikk címe egyben az ő politikai kommentárja is: https://www.szabadeuropa.hu/a/oroszorszag-kalapja-alatt-van-a-magyar-kormany-tompa-tibor-a-magyarok-kijevi-egyesuletenek-alelnoke/31801675.html
A nyugati országok megsemmisítő szankciókat vetettek ki Oroszországra az indokolatlan támadás miatt, a külföldi vállalatok pedig elkezdtek kivonulni az országból. Ez visszavetette a gazdaságot és toxikussá tette a technológiai szektorba történő befektetéseket – szerepel egy másik cikkünkben.  Menekülnek az orosz IT-sek, és ez évekre visszaveti az ágazatot.
Ukrán szerkesztőségünk cikkében szerepel, hogy az ukrán katonai hírszerzés március 24-én jelentette, hogy az országban tartózkodó orosz megszálló csapatok olyan könyveket és egyéb anyagokat koboznak el, amelyeket az orosz kormány szélsőségesnek minősít – ezek elsősorban az ukrajnai Majdan-forradalomról, az Oroszország által támogatott szeparatisták elleni háborúról, valamint a függetlenségi küzdelemről szólnak. Beindult a harc a történelem birtoklásáért is.
Napról napra több bizonyíték kerül elő az orosz hadsereg által megszállt ukrajnai településeken elkövetett bűncselekményekről. Videónkon egy Kijev melletti faluban, Buzovában egy édesanya siratja fiát, akinek a holttestét egy kútban találta meg.
Alona Zahreba videónaplót vezetett arról, milyen volt az élet az ostromlott ukrán kikötővárosban, Mariupolban. Elmesélte, hogyan gyűjtöttek havat, amikor elzárták a vizet, és megmutatta a közeli robbanások füstjét. A Szabad Európa helyi szerkesztőségének azt is elmondta, hogyan menekült el családjával.
A Harvard Egyetem két elsőéves hallgatója elindított egy weboldalt, amelynek célja, hogy az Ukrajnából menekülő embereket összekapcsolja a biztonságos országokban élő, őket befogadni kész emberekkel; már a világ minden részéről érkeznek ajánlatok.
És hogy ne csak horror legyen: Szofia Szereda hétvégenként és néha hét közben is, miután befejezte a munkáját a Szabad Európa ukrán szolgálatának oknyomozó újságírójaként, lányával együtt indult felfedezni a Kijevet, és megpróbált rejtett építészeti gyöngyszemekre bukkanni. Fotóiból adtunk közre egy válogatást.

Kellemes napot!
Kerényi György

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése