2022. április 4., hétfő

Vučić: Több mint elegendő mandátumhoz jutottunk, hogy a VMSZ-szel kormányt alakítsunk

Vučić: Több mint elegendő mandátumhoz jutottunk, hogy a VMSZ-szel kormányt alakítsunk

 Aleksandar Vučić sajtótájékoztatója (Fotó: N1)

2022-04-03 23:32

Aleksandar Vučić szerb elnök, a Szerb Haladó Párt elnöke, a párt köztársasági elnökjelöltje vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a becslések szerint a választásokon 3.840.000 polgár szavazott, köztük húszezer koszovói polgár.

A sajtó által közölt szabálytalanságokra reagálva azt mondta, nincs abban semmi törvényellenes, hogy az emberek listákkal járják a szavazópolgárokat és emlékeztetik őket, hogy menjenek szavazni.

– A ukrán válság nagymértékben befolyásolta a választásokat. A SNS a felelős politikája miatt kicsit kevesebb szavazatot kapott, és ez a kormányalakításra is befolyással lesz – mondta Aleksandar Vučić és hozzátette, a kormányban nem kapnak helyet azok, akik ezt a helyzetet könnyelműen kezelték.

A parlamenti választásokat eredményei a Szerb Haladó Párt adatai szerint a következők:

A Szerb haladó párt a szavazatok 43,95 százalékát kapta. Az Együtt Szerbia Győzelméért 13,6, az Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke 11,4, a Miloš Jovanović-DSS 5,3, a Moralmo koalíció 4,7, a Zavetnici és a Dveri 3,8, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig 1,55 százalékot kapott.

A mandátumok leosztását illetően az elnök azt mondta, a VMSZ-szel együtt több mint elegendő mandátumot szereztek a kormányalakításhoz.

Vučić közölte, hogy az elnökválasztáson a voksok mintegy 59,9-60,1 százalékát szerezte meg, míg a második helyezett, Zdravko Ponoš 17,7 százalékot kapott.

A fővárosi választásokkal kapcsolatosan Aleksandar Vučić nem részletezte az eredményeket.

https://szmsz.press/2022/04/03/vucic-tobb-mint-elegendo-mandatumhoz-jutottunk-hogy-a-vmsz-szel-kormanyt-alakitsunk/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése