2022. április 20., szerda

Ukrajnában igenis mészárlás folyik

A Szabad Európa honlapja

A legfontosabb híreink kedden:

  • Visszafogottabb a “köztévé” híradója ukrajnai anyagaiban
  • Videónkon egy Ukrajnában dolgozó ausztrál fotós beszél tapasztalatairól
  • Finnország és Svédország közel a NATO-tagsághoz

Percről percre tudósításunkban február 24. óta követjük az orosz agresszió fejleményeit a világban és a harctéren.

Orbán nyomán a „köztévé” is „szeretne tisztán látni” a bucsai mészárlás kapcsán
Ahol most az orosz visszavonulás nyomán felszabadult területeken a károk, a pusztítás felmérése zajlik. Magyarországon a kormányközeli médiumok sok esetben az orosz háborús propagandát visszhangozták. Videónkon kollégánk egy ausztrál fotóssal, Warren Richardsonnal beszélgetett ukrajnai tapasztalatairól. Warren, azt (is) üzente a magyar kormánynak: itt igenis mészárlás folyik.
A „köztévé” továbbra is Fidesz-követő üzemmódban van. Kollégánk a választások előtti és utáni egy-egy hét esti Híradóinak háborús tudósításait nézte végig. A harctérről szóló riportok nagy külföldi hírügynökségek riportjain alapulnak és kifejezetten tárgyilagosak - állítja. Háborús propagandát nem látott, belpolitikait annál inkább. Putyin mellett nem kampányolnak, de Zelenszkij ellen igen. „A világ szeretne tisztán látni a bucsai tömeggyilkossággal kapcsolatban” – sóhajtott fel – nem a világ, inkább – Orbán Viktor nevében a híradó műsorvezetője. Emlékezetes Orbán Viktor hasonló kétértelmű megjegyzése Bucsa kapcsán, aminek nyomán még legfőbb uniós szövetségese, a lengyeé Jaroslaw Kaczynski is szemorvoshoz küldte őt.
Egy másik videónkon mentőalakulatok keresik a holttesteket a borogyankai romok között. A város nemrég szabadult fel az orosz megszállóktól.
Videón mutattuk be azokat a hadifelszereléseket, melyeket Ukrajnának ígértek a Fehér Ház által április 13-án bejelentett, nyolcszázmillió dolláros katonai segélycsomag részeként.

Kinek a NATO, kinek inkább Putyin
Finnország és Svédország kitartóan masírozik a NATO-tagság felé. A kérdés már nem az, hogy tagok lesznek-e, hanem hogy mikor, hogy együtt lépnek-e be, és ami talán a legfontosabb: kapnak-e biztonsági garanciákat a kérelmük benyújtása és a szövetség teljes jogú tagjává válásuk (valószínűsíthetően) hónapokig tartó időszakában. A NATO tárt karokkal fogadná a párost – áll cikkünkben.
Budapestre engedélyezett Putyin-párti tüntetés miatt tiltakoznak a hazai ukránok. A tervezett tüntetésen az orosz kormány politikája mellett állnának ki, és „kisöpörnék” az EU vezetőit és az USA-t Magyarországról.
Az esemény facebookos leírásában feltűnően gyenge magyar helyesírással próbálják megszólítani a szervezők azokat, akik szerint nem az orosz hadsereg az agresszor Ukrajnában, hanem a NATO és az USA.
És végül egy nem háborús anyagunk. Egészségügyi tisztviselők azt mondják, hogy több esetben is észlelték gyerekeknél azt a rejtélyes májbetegséget, amelyet először Nagy-Britanniában azonosítottak. A fertőzés átterjedt Európára és az Egyesült Államokra is.

Kellemes napot!
Kerényi György

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése