2022. április 6., szerda

Unortodox külpolitika – nem az orosz, hanem az ukrán nagykövetet kérette be a magyar külügy

 A Szabad Európa honlapja

 Jó napot kívánok!

A legfontosabb cikkeink ma reggel:
konfrontatív politikát ajánl az ellenzéknek a politológus,
nem az orosz, hanem az ukrán nagykövetet kérette be a külügy,
elindítja a jogállamisági eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság.
 
A kétharmadot meg tudta volna akadályozni az ellenzék, de a jelen körülmények között az lett volna a maximum, mondja Labanino Rafael. A politológus szerint egy hosszú távú stratégia mentén végigvitt konfrontatív politikával tudná csak megmutatni az ellenzék a választóknak az Orbán-rezsim valódi arcát. Az alapvető probléma szerinte, hogy az ellenzék a 2018-as pályán játszott, miközben a Fidesz négy éve 2022-re készült. Teljes elemzését itt olvashatja.
 
A magyar nép akarata
Bekérette az ukrán nagykövetet a magyar külügyminiszter, mert senki nem minősítheti a magyar választások végkimenetelét, és azok a nyilatkozatok is elfogadhatatlanok a kormány számára, amelyek felvetik magyar kormány cinkosságát az ukrajnai háborúban. Szijjártó Péter azt írta a Facebookon: szerinte itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát.
 
Putyin orosz elnök nevét vagy az orosz hadsereget most sem említette magabiztos bejegyzésében a magyar külügyminiszter, mint ahogy a bucsai rémtetteket sem. Ez utóbbi miatt egyébként Spanyolország tucatszám utasítja ki az orosz diplomatákat, Lettország és Észtország konzulátusokat zár be. Az Ukrajna orosz megszállásával kapcsolatos eseményeket percről percre követjük itt. A YouTube-on pedig megnézheti azt a videót, amelyben egy 19 éves várandós ukrán feleséget mutatunk be, aki egy orosz légitámadásban vesztette el férjét. Iratkozzon fel csatornánkra, hogy mihamarabb láthassa videós tartalmainkat.
 
Brüsszel lépett
Indul a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben, amelynek végén, még ebben az évben forrásmegvonással sújthatják Magyarországot. Az eljárásban csak Magyarország érintett, Lengyelország esetében ezt nem látta szükségesnek az Európai Bizottság. A testület elnöke, Ursula von der Leyen szerint Magyarországgal sok területen van vitája az EU-nak, ezek egyike a korrupciós kockázat. Ez az oka nemcsak annak, hogy most megindult az eljárás, hanem annak is, hogy Magyarország nem juthat hozzá a helyreállítási alap forrásaihoz.
 
Elutasította a szlovákiai fellebbviteli bíróság azt az alsóbb fokú bírósági döntést, amely neonáci jelképek illegális használatáért négy év négy hónap börtönre ítélte a szlovák parlamentben helyet foglaló szélsőjobboldali párt vezetőjét. A neonácizmussal való rokonszenvezésben azonban bűnösnek találták Marian Kotlebát, ezért hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.
 
Német nyomozók kedden felszámoltak egy orosz nyelvű darknetpiacteret, amelyről azt mondják, hogy kábítószer-kereskedelemre szakosodott, és 23 millió euró értékben foglaltak le bitcoint. A frankfurti ügyészek a világ legnagyobb illegális netkereskedelmi fórumaként írták le a Hydra Market platformot, melynek a szerver infrastruktúráját is lefoglalták Németországban.
 
A holnapi viszontlátásig,
Vovesz Tibor

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése