2022. április 30., szombat

Putyin fivérei


Putyin fivérei

A Spiegel szerint, amíg a világ Ukrajnára figyel, a Kreml ura gyújtogatja a tüzet a Balkánon is. A boszniai szerb szeparatista vezető destabilizálja Bosznia és Hercegovinát, Moszkva hathatós támogatásával.

Az osztrák külügyminiszter arra figyelmeztet, hogy Putyin a Nyugat-Balkánon is káoszt idézhet elő, így elsősorban Boszniában. Márpedig ha az ukrán válság a térségre is kiterjedne, az igen súlyos következményekkel járna Európa számára, hiszen a régió a földrész belső udvaráról van szó – teszi hozzá Alexander Schallenberg. Ezért az sürgeti, hogy az érintett hat országot az EU önvédelemből mielőbb vegye fel.

A jelek tényleg nyugtalanítóak, főleg a boszniai szerb vezér aknamunkája miatt. Dodik azon dolgozik, hogy a Rpublika Srpska váljon ki Boszniából. Így – Moszkva hathatós gyámkodásával – ismét háború fenyeget az egykori Jugoszlávia területén. Összeomolhat a Daytoni Megállapodás. Az EU egyelőre habozik, mert bármiféle szankció kiváltaná Orbán, illetve Horvátország vétóját.

Dodik persze csupán gyalog a Kreml számára a politikai sakktáblán. Rendszeresen kap ukázt Lavrovtól, illetve az orosz nagykövettől. De a szerb elnök is szoros kapcsolatban áll Moszkvával, ám ő nagymestere annak, hogy elkendőzze valódi szándékait. Szüksége van az orosz vétóra, hogy a Biztonsági Tanács ne ismerje el Koszovó függetlenségét. Viszont igényt tart arra, hogy szót emeljen a kisebbségben élő szerbek érdekében.

Spiegel/Szelestey Lajos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése