2022. április 9., szombat

Nagyot bukott a VMSZ! – A kilencből talán hat képviselője marad

Az április 3-ai szerbiai választások „nem voltak sem szabadok, sem igazságosak”!


(Illusztráció: Délhír)

Már az idősebbek sem emlékeznek arra, hogy Szerbiában mikor volt az utolsó, rendben, szabályosan lebonyolított választás.
Viola von Cramon-Taubadel, az Európai Parlament képviselője, a Koszovóval megbízott jelentéstevő szerint az április 3-ai szerbiai választások „nem voltak sem szabadok, sem igazságosak”.
– A 2020-as választások bojkottja után a 2022-es választások pozitív fejlődést mutattak, így a polgárok nagy része is érdeklődést mutatott, a választások mégsem voltak sem szabadok, sem igazságosak – írta von Cramon bejegyzésében, amelyben rámutatott arra is, hogy a választások napja előtt és utána is számos probléma merült fel, amely gátolta a polgárok szabad véleménynyilvánítását és az igazságos politikai versenyt.[1]

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) április 8-ai döntése alapján, április 16-án 35 szavazóhelyen megismétlik az államfőválasztás, 54 szavazóhelyen pedig az előrehozott parlamenti választás szavazását. Olyan szavazóhelyek is vannak, ahol a parlamenti és az államfőválasztást egyaránt megismétlik.[2] Így nem tudni, hogy végleges eredmények mikor lesznek.
A 15,7 millió euróba került választásokkal kapcsolatos zűrzavart jól illusztrálja, hogy Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és a Szerb Haladó Párt (SNS) alelnöke szerint „legkésőbb ősszel ismét előrehozott parlamenti választást kellene tartani”.[3]
A javaslatát azzal indokolta, hogy „a polgárok most elsősorban az elnökválasztásra összpontosítottak, így nem kellőképpen arra, hogy mit karikázzanak be a parlamenti választás szavazólapján”.[4]
Vučević bizonyára elégedetlen azzal, hogy az SNS vezette Aleksandar Vučić – Együtt mindent elérhetünk lista (amelyhez több kisebb párt is tartozik), a szavazatok 42,92 százalékát szerezte meg, ami 120 mandátumot jelent a 250 fős szerb parlamentben. Ez azt jelenti, hogy 68 képviselői hellyel kevesebbje lesz, mint 2020-ban (188). „Amikor a haladók a koalíciós partnereikkel elosztják a képviselői mandátumokat, a SNS-nek csak alig valamivel több, mint 90 képviselője lesz.”[5]
A belgrádi Danas napilap a választások után a belgrádi a köztársasági képviselő-testületben kialakult helyzet így értékelte: „A hatalom többség, az ellenzék hatalom nélkül”.[6]
A 110 tagú belgrádi KKT-ben „a SNS 48 mandátumot szerzett”[7] és az ellenzék szerint „120 helyen meg kell ismételni a szavazást”.[8]
Vučić pártja Újvidéken is – az előzetes adatok szerint – „a SNS jelentősen visszaesett”[9] és „a szavatok 36 százalékát kapta”.[10] A város központi szavazóhelyein „az ellenzékre kétszer-háromszor többen szavaztak, mint a SNS-re”.[11]
Dragoljub Draža Petrović, a Danas napilap fő- és felelős szerkesztője szerint a választások előtti parola „Béke. Stabilitás. Vučić.”, a választások után a „Fekély. Labilitás. Vučić.”[12] parolára változott.

A vajdasági magyar pártok eredménytelenül szerepeltek a legújabb parlamenti választásokon.
A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) nevezett álmagyar/magyar-szerb párt – a Magyar Szó nevű pártközlöny írása szerint –, a szavazatok 99,35 százalékos feldolgozottsága mellett – várhatóan hat képviselőt küldhet majd a szerb parlamentbe, ami hárommal kevesebb az előző választásokhoz viszonyítva.[13]
Az előzetes adatok szerint nagyon úgy nézett ki, hogy a VMSZ-nek csak öt képviselője lesz, de aztán „a szocialisták vesztettek, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig visszanyert egy mandátumot”.[14] Hogy milyen választási matematika alapján, azt csak a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) tudja, vagy még az sem.
Az is lehetséges, hogy Aleksandar Vučić szerb elnöknek – Pásztor István koalíciós partnerének – szüksége volt a VMSZ egy mandátumára, hogy 126 képviselője, vagyis minimális (egy fős) többsége legyen a parlamentben.
A 2020. évi választáson, amikor a részvétel 48,93 százalék volt a VMSZ a szavazatok 2,23-át szerezte meg, vagyis 71 893 szavazatot kapott.[15] Ehhez tartozik azonban, hogy az előző választásokat az ellenzék bojkottálta, így azon másik magyar szervezet nem is vett részt. A magyarok nagy része kényszeredetten szavazott a véemeszre!
Az április 3-ai választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István lista – a szavazók 58,72 százalékos részvétele mellett,[16] a voksok 1,59 százalékát szerezte meg, vagyis 60 297 szavazatot kapott.[17]
Ebből az következik, hogy a 9,79 százalékkal nagyobb részvétel, az Orbán milliárdok és a sajtó teljes leuralása mellett, a VMSZ 11 596 szavazattal kevesebbet kapott, mint 2020-ban! Elveszítette a képviselőinek az egyharmadát – a kilencből „várhatóan” hat marad(hat)! Egy kivételével pedig „ezek ugyanazok” (Bródy János), akik eddig sem álltak ki a közösség érdekeiért!
 
Nagy bukás ez, akárhogy is nézzük!
Jól látszik ez Szabadka és Zenta példáján is:
A subotica.com portál szerint, Szabadka Város területén összesen 126 625 szavazásra jogosult személy van.[18] A közigazgatási község lakossága, a 2011-es népszámlálás szerint 141 554 fő volt, ebből 50 469 magyar.[19] A VMSZ mégis „mintegy 13 860 voksot kapott,”[20] ami a szavazatok 10,9457 százalékát teszi ki! Ha viszont csak a választásokon résztvevő polgárok számát nézzük, akkor – a Délhír portál adatai szerint – „a 66 000 polgártól kapott 13 860 szavazat 21 százalékot”[21] jelent.
A Szabad Magyar Szó adatai szerint Szabadkán, „a Szerb Haladó Párt a szavazatok 37,6 százalékát szerezte meg, a VMSZ-t a polgárok 21 százaléka támogatta”.[22] Összehasonlítva a 2020-as választások eredményeivel, amikor „a Szerb Haladó Párt 46,30 százalékot kapott”, az idén „8 és fél százalékkal csökkent a támogatottsága, a VMSZ pedig 4 százalékkal kapott kevesebb szavazatot”.[23]
Zenta községben – a Szabad Magyar Szó adatai szerint–, a szavazásra jogosult 19 933 polgár 43,98 százaléka vett részt az április 3-án megrendezett köztársasági elnök- és köztársasági parlamenti választáson, ami azt jelenti, hogy 8767 polgár adta le szavazatát. A Vajdasági Magyar Szövetségre a polgárok 47,78 százaléka szavazott, vagyis 4023-an karikázták be a hármas sorszámot.[24] Ez azt jelenti, hogy a véemeszre a voksolók 47,78 százalékának a 20,1826 százaléka szavazott.
A Magyar Haladó Pártnak is nevezett VMSZ-nek a választásokon való támogatottsága, tehát, a két városban, alig haladja meg a 20 százalékot.
Ilyen lesújtó eredmény után – minden demokratikus közösségben – egy magára valamit is adó pártelnöknek vennie kellene a kalapját és távozni a politikából. Ismereteim szerint Pásztor Pista nem visel kalapot és a politikából sem hajlandó távozni (amíg erre rá nem kényszerül, vagy kényszerítik).

A két magyar ellenzéki szervezet, a szerb pártokkal koalícióban fellépő Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) és a Magyar Mozgalomnak a választási eredményéről nincsenek pontos kimutatások. Annyit azonban tudni, hogy egyik szervezet sem jutott képviselői helyhez.
 A kezdettől fogva tudni lehetett, hogy Csonka Áronnak, a VMDK képviselői jelöltjének, az Együtt Szerbia Győzelméért [Ujedinjeni za pobedu Srbije] koalíció listája 59. helyén, és Csernik Árpádnak, a Magyar Mozgalom jelöltjének a Moramo koalíció listája 22. helyén, az egyenlőtlen és tisztességtelen anyagi feltételek, az Magyar Nemzeti Tanács „alapította” média véemeszes irányítása miatt, stb., elméleti esélye sem volt a prlamentbe jutásra.
Rendjén van az, hogy a két szervezet vezetői az ellenzéki, demokratikus szerb listákat támogatták, de aki politikával foglalkozik, annak tudnia kell, hogy a magyarok szerb választási listá(k)ra tömegesen nem szavaznak.
Csonka Áron, a VMDK elnöke, a választások után csupán ennyit közölt a Facebookon:
Köszönöm mindenkinek, aki ránk és az elnökjelöltünkre szavazott! A magyarság körében 2.-3. legjobb eredményt valósítottuk meg szinte semmilyen média jelenléttel. Nincsen megállás, megyünk tovább! Semmi sincs veszve, megerősödve jövünk ki belőle![25]
Azt azonban, hogy a „2.-3. legjobb eredmény” mit jelent, nem részletezte.
A Magyar Mozgalom is csak ezt rövid(ke) szöveget közölte az internetes oldalán:
„Kedves Barátaink!
Még egyszer köszönjük mindenkinek a támogatást. Természetesen nem adjuk fel és megyünk tovább. Együtt!”[26]

Az április 3-ai szerbiai választások a délvidéki/vajdasági magyar közösség részére több szempontból is sikertelenek voltak!
A szerb parlament új összetételében közösségünknek nem lesz tisztességes magyar érdekképviselete! A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a (vée)mesz színeiben többnyire az eddigi ciklusok alatt politikailag elhasználódott, erkölcsileg lejáródott tisztségviselők kerültek a parlamentbe!
A VMDK-ban és MM-ben is el kell végezni a választás elemzését és azt a nyilvánosság elé tárni. Azt is, ami jó volt, és azt is, ami nem éppen. És, persze, le kellene vonni a következtetéseket, következményeket is!
Mielőbb ismertetni kellene mindkét szervezet jövőt illető terveit is. A további tevékenységhez a támaszt, a támogatást elsősorban a magyar közösségben, nem pedig a szerb pártokkal való szövetségben kell megtalálni.
Az új kormány megalakítást Vučić – a szokása szerint – el fogja húzni, ameddig csak lehet. Fokozva ezzel is Szerbiában a társadalmi feszültsége(ke)t és a (lét)bizonytalanságot! 
A Magyar Szó mai címoldalas híre: Hatvanéves a vajdasági idegsebészet. A jubileumi összejövetelről készült fotón ki más, mint Pásztor István...

BOZÓKI Antal
Újvidék, 2022. április 9.

__________
[1] Nem volt szabad, sem igazságos https://www.magyarszo.rs/hu/4894/kozelet_valasztasok/262622/Nem-volt-szabad-sem-igazs%C3%A1gos-szab%C3%A1lytalans%C3%A1g-v%C3%A1laszt%C3%A1sok-2022.htm
[2] RIK: Izbori se ponavljaju na 54 mesta za poslanike, 35 za predsednika [KVB: A képviselői választásokat 54, az elnökválasztásokat 35 helyen ismétlik 93] http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=727533, 2022.április 8. 21:25, és P.E.: Országszerte megismétlik a szavazást . Magyar Szó, 2022. április 8. 1.
https://www.magyarszo.rs/hu/4896/kozelet_valasztasok/262723/Orsz%C3%A1gszerte-megism%C3%A9tlik-a-szavaz%C3%A1st-v%C3%A1laszt%C3%A1sok-2022.htm,
2022. április 7., 10:07 >> 2022. április 8., 09:12
[3] Uo. 4.
[4] Uo.
[5] Mirjana R. Milenković: Duplo manje poslanika Srpske napredne stranke [Kétszer kevesebb képviselője lesz a SHP-nek]. Danas, 2022. április 8. 5.
[6] Vlast bez većine, opozicija bez vlasti [A hatalom többség, az ellenzék hatalom nélkül]. Danas, 2022. április 9. 1.
[7] (BBC NEWS)Izbori u Srbiji 2022: Kako je birao Beograd – konačni rezultati posle ponavljanja izbora [Választások Szerbiába 2022: Hogyan választott Belgrád – végeredmények a választások ismétlése után]
https://www.danas.rs/bbc-news-serbian/izbori-u-srbiji-2022-kako-je-birao-beograd-konacni-rezultati-posle-ponavljanja-izbora/, 2022. április 7. 22:30
[8] Uo.
[9] Zvanično za Novi Sad podataka i dalje nema, preliminarno – značajan pad SNS [Újvidéken hivatalosan továbbra se nincsenek eredmények – az SZHP jelentős esése]
https://rs.n1info.com/izbori-2022/zvanicno-za-novi-sad-podataka-i-dalje-nema-preliminarno-znacajan-pad-sns/, 2022. április 8. 19:27
[10] Uo.
[11] Uo.
[12] Čir. Labilnost. Vučić [Fekély. Labilitás. Vučić] https://rs.n1info.com/kolumne/draza-petrovic/cir-labilnost-vucic/, 2022. április 8. 16:36 > 16:38
[13] RIK 99,35 százalék alapján: A VMSZ-nek hat mandátuma van https://www.vajma.info/cikk/szerbia/31339/RIK-99-35-szazalek-alapjan-A-VMSZ-nek-hat-mandatuma-van.html, 2022. április 8. 10:36 . április
[14] Mégis meglehet a hat mandátum a VMSZ-nek
https://szmsz.press/2022/04/07/megis-meglehet-a-hat-mandatum-a-vmsz-nek/, 2022.április 7. 7:26
[15] RIK objavio konačne rezultate parlamentarnih izbora, izlaznost oko 49 odsto [A KVB közölte a parlamenti választások előzetes eredményeit, a részvétel 49 százalék körüli]
https://www.danas.rs/vesti/politika/izbori-2020/rik-za-sns-6065-odsto-biraca/, 2020. július 5. 19:56
[16] P.E.: A 100 százalék közelében, Magyar Szó, 2022. április 7. 1.
[17] P.E. a 2-es jegyzetben, 4.
[18] Szabadka. Szabadka község https://hu.wikipedia.org/wiki/Szabadka
[19] Szabadkán összesen 126.625 szavazásra jogosult személy van
https://delhir.info/2022/03/31/szabadkan-osszesen-126-625-szavazasra-jogosult-szemely-van/, 2022. március 31.
[20] A VMSZ szégyenteljes szabadkai szereplése; „kedves Ácóék“ majdnem lebőgtek Újvidéken
https://delhir.info/2022/04/05/a-vmsz-szegyenteljes-szabadkai-szereplese-kedves-acoek-majdnem-lebogtek-ujvideken/
[21] A VMSZ szégyenteljes szabadkai szereplése; „kedves Ácóék“ majdnem lebőgtek Újvidéken
https://delhir.info/2022/04/05/a-vmsz-szegyenteljes-szabadkai-szereplese-kedves-acoek-majdnem-lebogtek-ujvideken/
[22] „A magyarlakta településeken elért eredmény jelzi, hogy Vučić pártja hanyatlik”
https://szmsz.press/2022/04/08/az-hogy-vucic-a-magyarlakta-telepuleseken-jobb-valasztasi-eredmenyt-ert-el-azt-mutatja-hogy-partja-hanyatlik/, 2022. április 8 20:10
[23] Uo.
[24] Zentán négyezren szavaztak a VMSZ-re
https://szmsz.press/2022/04/04/zentan-negyezren-szavaztak-a-vmsz/, 2022-04-04 9:28
[25] Csonka Áron https://www.facebook.com/csonkaaron, 2022. április 4. 10:06
[26] Magyar Mozgalom https://www.facebook.com/magyarmozgalom.rs, 2022. április 5. 9:51

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése