2022. április 28., csütörtök

Első lépésként jön a rubel – megkezdődik a dél-ukrajnai Herszon elcsatolása

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb cikkeink ma reggel:

Senki sem tudta, hogy mennyi van még a zöldhitelkeretből – derítette ki újságírónk, amikor arra kereste a választ, hogyan merülhetett ki a keret pillanatok alatt és miért maradtak hoppon a befogadott kérelemmel reménykedő pályázók. A jegybank nagyon olcsó kamatozású lakáshitele egyik napról a másikra vált elérhetetlenné a lakásvásárlók számára. A jegybank adatai azt sugallták, hogy még csak a keret negyven százaléka fogyott el, de egy hónap múlva kiderült, hogy már az egész.
 
Amiről az eljárás valóban szól
 
Magyarország az első és eddig az egyetlen állam, amellyel szemben megindították az uniós pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmust. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ennek az az oka, hogy a magyarok ki akarnak maradni a háborúból és meg akarják védeni a gyerekeket bármilyen szexuális propagandától. Tulajdonképpen erről nézve szerencsésen is alakulnak a dolgok, ugyanis a háborúhoz, vagy a szexuális propagandához semmi köze nincs a jogállamisági eljárásnak. Hogy mihez van köze és mi lehet a következménye: összefoglalta brüsszeli tudósítónk.
 
Felmondási hullám indulhat el júniustól az egészségügyben a szakszervezet szerint. Május 31-én megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma, az intézkedés néhány hónapos megszakítással 2020 novemberétől folyamatosan érvényben volt. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint a szakdolgozói, szakápolói fizetések emelésével lehet csak elkerülni a felmondásokat, a szakmai szervezet szerint az új kormány első teendői között kellene szerepelnie a bérrendezésnek.
 
Itthon egy nap alatt 1736 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak, elhunyt a járvánnyal összefüggésben 27 beteg. Kórházban 1437 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 36-an vannak lélegeztetőgépen. Jakab Ferenc virológus szerint a koronavírus – hasonlóan az influenzához – szórványos, kisebb-nagyobb járványokat előidéző fertőző betegséggé fog átalakulni, és nem fog eltűnni.
 
Háború, gázháború
 
A Gazprom leállította a gázszállítást Lengyelország és Bulgária részére, miután a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni az ellátásért. A lengyel kormány többször is leszögezte, hogy nem fognak valutát váltani a fizetéskor, és az év végén lejáró gázvásárlási szerződést sem kívánják meghosszabbítani. A bolgár energiaügyi miniszter kiemelte, hogy országa kifizette az áprilisi gázszállítást, így az orosz lépés a fennálló szerződés megsértését jelenti.
 
Az ukrajnai háború hírei között is felbukkan a rubel: az orosz állami hírügynökség szerint a dél-ukrajnai Herszon város, amelyet Oroszország állítása szerint elfoglalt, május elsejétől átáll a rubel használatára és az átmeneti időszak után ősztől már csak az orosz fizetőeszköz marad. A háború eseményeit percről percre követheti velünk, képgalériában mutatjuk be a bucsai mészárlás áldozatainak utolsó útját és a háborús pusztítást.

 
Viszontlátásra holnap,
Vovesz Tibor  

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése