2022. április 27., szerda

Megindította Magyarország ellen a jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság

 Megindította Magyarország ellen a jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság

 Csak Magyarországgal szemben folyik majd az eljárás(Szappanos Veronika)

2022-04-27 13:40

Miután az Európai Bizottság biztosi kollégiuma, vagyis valamennyi biztos elfogadta a javaslatot, Margaritisz Szkínasz európai bizottsági alelnök hivatalosan is bejelentette a feltételességi mechanizmus néven is ismert folyamat elindítását.  Bár korábban szó volt arról, hogy Lengyelország is érintett lesz, ezt végül a döntéshozók nem tartották indokoltnak, így csak Magyarországgal szemben folyik majd az eljárás. A magyar kormány hivatalos tájékoztatásáról szintén még a mai napon gondoskodnak, írja a 24.hu.

A mechanizmus az uniós pénzek védelmét szolgálja. Egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen szerdán délelőtt a hvg.hu Eurológus című uniós melléklete szerint Magyarország vonatkozásában a következő problémás területeket nevezték meg:

  • a közbeszerzések,
  • az európai költségvetések végrehajtása,
  • az auditok,
  • a monitoring,
  • az elszámolási eljárás,
  •  a transzparencia,
  • a csalások megelőzése, a korrupció.

Ezek a gondok, mint elhangzott, már több mint tíz éve léteznek Magyarországon. A magyar kormány  ezekre mindeddig nem nyújtott megnyugtató megoldást, ám az Európai Bizottság mostanra rendelkezik megfelelő eszközzel a gondok orvoslására.

Az eljárás maga 5-9 hónapot vehet igénybe, amelynek végén a tagállamok tanácsa elfogadja az Európai Bizottság javaslatát a pénzügyi intézkedésekről, amelyeknek a jogsértésekkel arányban kell állniuk. A tagállamok csak kétharmados többséggel térhetnek el az Európai Bizottság előterjesztéséről.

Fontos szabály az is, hogy a végső felhasználók érdekeit védeni kell, vagyis a forrásokat el kell juttatni azokhoz, akiket megillet. Ez azonban már nem Brüsszel dolga lesz, hanem a tagállamnak a költségvetésből saját költségéből kell fedeznie.

A jogállamisági mechanizmust már az előző, Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság is napirendjére tűzte, akkor azonban sem az Európai Parlament, sem az uniós tagállamok nem támogatták a kezdeményezést. Végül 2020 júliusában került először a tagállamok elé a javaslat, amely azonnal éles tiltakozást váltott ki a magyar és a lengyel kormányból.

https://szmsz.press/2022/04/27/meginditotta-magyarorszag-ellen-a-jogallamisagi-mechanizmust-az-europai-bizottsag/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése