2022. április 21., csütörtök

„Ha Isten is úgy akarja, felnőnek, és nem fognak emlékezni arra a rémálomra, amiben most élünk”

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb történeteink ma reggel:

  • Videó: Ukrán árvák gondozása egy óvóhelyen
  • Ki ellenőrzi a kormányzatot: a parlament vagy az ellenzék?
  • Összegzés a Konstruktív bizalmatlanság választási podcast-sorozatunkról
Csaknem hatezer árvát evakuáltak az ukrajnai háborús övezetből. Őket az ukrán törvények szerint a háború alatt nem lehet örökbe fogadni. A Szabad Európa helyi szerkesztőségének munkatársai ellátogattak az egyik óvóhelyre, ahova a kimenekített gyerekek kerültek.
„Ha Isten is úgy akarja, felnőnek, és nem fognak emlékezni arra a rémálomra, amiben most élünk” – mondja sírva egyik gondozójuk videónkon.
Aki szereti a posztszovjet épületeket, fotókat régiónkból, az nézze meg fotósorozatunkat Azovstalról, a mariupoli gigászi vasműről. A több négyzetkilométernyi, hatalmas bunkerrendszerekkel ellátott nehézipari monstrum most a végső leszámolás helyszíne lett a porrá rombolt város utolsó védői, köztük a szélsőjobboldali Azov-zászlóalj és az ostromló orosz erők között.
A szovjet béke és a posztszovjet háború között egyenes a kapcsolat: a Szovjetunió szétesését politikai tragédiának látó Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Bűn bűnhődéssel és anélkül
Emlékeznek még a Borkai-ügyre? A volt győri fideszes polgármester, aki ügyvéd haverjával (bűntársával?) egy adriai jachton múlatta az időt néhány hölgy és pillepalack társaságában. A háttérben befolyással üzérkedés, csalás sejlett fel, de ez ügyben nem tett semmit a nyomozóhatóság. Nem úgy az orgiáról készült videófelvételekkel házalókkal szemben. Ellenük most emelt vádat a Fővárosi Főügyészség személyes adattal visszaélés, különleges személyes adattal visszaélés (ez talán a szex közben fent felejtett zoknit fedi?), valamint zsarolás miatt.
Másképp mennek a dolgok a Duna északi partján. Vádat emeltek Fico volt szlovák kormányfő és volt belügyminisztere, Robert Kaliňák ellen.
A meggyilkolt tényfeltáró újságíró ügyébe belebukó Fico-kormány utáni négypárti koalíciós kiemelt politikai kérdéssé tette a korrupció elleni küzdelmet – hiszen ezzel nyertek. A 2020-as választásokat követő hatalomátvétel óta számos magas rangú tisztviselőt, rendőrt, bírót, ügyészt, politikust és üzletembert vádoltak meg korrupcióval és más bűncselekményekkel.

Volt egyszer egy ellenzék?
Hét hónapon át követte a politikai eseményeket, nyilatkozatokat Konstruktív Bizalmatlanság című podcast-sorozatunk az idei választásra készülve. A Sztoriban vendége Vovesz Tibor volt, aki hónapokon át beszélgetett Ruff Bálint politikai és kommunikációs tanácsadóval a kampány történéseiről.
A parlamentek már rég nem jelentenek önálló hatalmi ágat, hanem a kormányzatok részei, és nem is csak Magyarországon. A parlamenti ellenzék lehetőségei szűkösek, de az Orbán-rezsimben még azokkal sem élhetnek. Pedig a Fidesznek csak az Országgyűlésben, nem a társadalomban van kétharmada. Cikkünkben a parlament és azon belül az ellenzék mozgásterét jártuk körbe.

Kellemes napot!
Kerényi György 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése