2022. április 12., kedd

Gruevszkit kitiltották az USA-ból, vegyifegyvert vethettek be az orosz csapatok

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Gruevszkit kitiltották az USA-ból, Hadházy az ellenzéki pártokkal egyeztetne
Nikola Gruevszki volt Észak-Macedón miniszterelnök felkerült az Egyesült Államok szankciós listájára. Gruevszkit egy olyan elnöki rendelet alapján helyezték szankciók alá, amellyel azokat a személyeket büntetik, akik tevékenységükkel hozzájárultak a Nyugat-Balkán békéjének, stabilitásának aláásásához. A szankciók alá vont személyek nem léphetnek be az Egyesült Államok területére, és országban lévő vagyonukat befagyasztják. Gruevszkit korrupciós bűncselekmények miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, amely elől Budapestre szökött.
Egyeztetésre hívta levélben a parlamenti pártok elnökeit Hadházy Ákos. A képviselő szerint el kell kerülni, hogy díszletellenzékként legitimálják a Fidesz hatalmát.
Hadházy azt mondja, az új Országgyűlési ciklust, a pozíciók elosztását mindenképpen meg kellene előznie egy egyeztetésnek, egyebek között arról, „szabad-e ilyen, komoly munkával nem, de annál több fizetéssel járó pozíciókat elfogadni”.
Oroszország arra kérte üzleti partnereit, rubelben fizessenek az orosz gázért, olajért. A közvetlen rubelfizetés ugyanakkor szembe menne az Oroszország ellen hozott EU-s szankciókkal. De a magyar kormány belement az oroszok által javasolt technikai megoldásba: euró- és rubelszámlát nyit a magyar állami energetikai vállalat a Gazprombanknál. Euróval fizetünk a gázért, amelyet a bank rubelre vált, és ezt utalja át a Gazprom leánycégének.
 
Vegyifegyvert vethettek be az orosz csapatok
Pesszimistán nyilatkozott az orosz elnökkel folytatott tárgyalása után az osztrák kancellár. Karl Nehammert, aki néhány nappal korábban Kijevben tárgyalt az ukrán elnökkel, Moszkva melletti rezidenciáján fogadta Vlagyimir Putyin. A tárgyalás után az osztrák kancellár nagyon közvetlen, nyílt és nehéz tárgyalásként jellemezte a találkozót. Nehammer azt mondta, az oroszok nyilvánvalóan az átfogó kelet-ukrajnai offenzívát készítik elő.
Jelentések szerint az orosz erők vegyi anyagokat alkalmazhattak a Mariupol elleni támadásban. A kikötőváros feletti ellenőrzés átvétele stratégiai szempontból különösen fontos lenne Oroszország számára. Liz Truss brit külügyminiszter szerint az ilyen fegyverek alkalmazása brutális eszkalációt jelentene ebben a konfliktusban.
Nemzetközi jogi szakértőkkel beszéltünk arról, hogy van-e esély az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök felelőseinek elszámoltatására. Oroszország tagsága miatt az ENSZ BT nem fog ítélkezni az ügyben. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság tud a háborús bűnökről, vélhetően eljárásokat is indítanak az Ukrajnában történtek miatt.
Egyre több bizonyíték kerül elő arról, mi mindent művelnek az orosz katonák az áltatluk elfoglalt területen. Halált és pusztítást hagytak maguk után az orosz csapatok, amikor április 1-jén kivonultak tizenöt Kijev melletti faluból, köztük Nova Baszanból. A Szabad Európa helyi szerkesztőségének fotósa, Szerhij Nuzsnyenko a helyszínen járt.
 

Kellemes napot,
Keller-Alánt Ákos
 

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése