2022. április 13., szerda

Márki-Zay szerint megbukott az összefogás modellje Beérkező levelek

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:
 

Márki-Zay: Az összefogás modellje megbukott
Megbukott az a modell, hogy a Fideszt a pártok összefogásával lehet legyőzni, mondja a Szabad Európának adott interjújában Márki-Zay Péter. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje beszél a kampányról, hogy az hogyan működött a mindennapokban. Az is szóba kerül, hogy nem minden párt volt egyformán lelkes a választások előtt. MZP szerint volt olyan párt, amelyik egyáltalán nem akart adni pénzt a közös kampányra, és olyan is amelyik nem hitt a győzelemben, csak a saját frakciójának méretét akarta növelni. Az erőszakmentes, de radikális ellenállás meghirdetésével mintha a korábbi, „ellenzékváltós” időszaka köszönne vissza. Már a mérsékelt jobboldali párt előkészítésén is dolgozik.
 
Jogállamiság: maradtak a problémák
Az Európai Bizottság magyar jogállamiságról szóló jelentéséről tárgyaltak az uniós tagállamok képviselői, ahol elhangzott az is, hogy hiába szerez nagy többséget egy politikai erő, a kisebbségek jogait garantálni kell. A megbeszélésen szóba került a magyar igazságszolgáltatás helyzete, a korrupciós viszonyok, a médiaviszonyok valamint a fékek és ellensúlyok rendszere is. Ezeken a területeken találtak ugyanis leginkább problémákat, de maga a jogállamisági jelentés ennél több területre terjed ki.
Varga Judit igazságügyi miniszter a tanácsülésre érkezve újságíróknak azt mondta, hogy „Nyitottak vagyunk a párbeszédre és a kölcsönös tiszteletre, a kritikákat is bírjuk.” A megbeszélést követően Didier Reynders igazságügyi biztos elmondta, hogy a bizottságnak továbbra is ugyanazok az aggályai, mint amelyeket tavaly nyáron megfogalmazott.
 
Rengeteg áldozat lehet Mariupolban
Mintegy 21 ezer civilt gyilkolhattak meg az ostromlott Mariupolban az orosz invázió megindítása óta – közölte kedden Vadim Bojcsenko, a dél-ukrajnai kikötőváros polgármestere. A város továbbra is komoly támadások alatt áll. Eközben az ukrán főügyészség Kijev északkeleti agglomerációjára is kiterjeszti a háborús bűncselekmények kivizsgálását, miután az orosz hadsereg kivonult a területről. Eddig csak az észak-nyugati agglomerációban tudtak vizsgálódni a hatóságok.
Joe Biden amerikai elnök népírtásnak nevezte az Ukrajnában történteket. Megszólalt Valgyimir Putyin orosz elnök is, aki azt mondta, Oroszországnak azonban nincs más választása, mint a harc, tette hozzá, mert meg kell védenie Kelet-Ukrajna orosz ajkú lakóit, és meg kell akadályoznia, hogy volt szovjet szomszédja oroszellenes ugródeszkává váljon Moszkva ellenségei számára. Putyin orosz győzelmet ígért Ukrajnában.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti televíziós beszédében azt mondta: Oroszország vegyi fegyverekhez folyamodhat, miközben csapatokat von össze Keleten, a Donyeck-medence térségében, hogy újabb támadást indítson Mariupol kikötője ellen. Zelenszkij arról is beszélt, hogy az ukrán hadseregnek további fegyverekre van szüksége a szövetségeseitől.
Az orosz hadsereg által elkövetett atrocitások téma volt az ENSZ-BT ülésén is. Itt Katerina Cserepaha, egy ukrán jogvédő csoport elnöke azt mondta, „a nemi erőszakot most háborús fegyverként használják az orosz megszállók Ukrajnában.” Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete tagadta ezt.

Kellemes napot,
Keller-Alánt Ákos

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése