2022. április 1., péntek

Márki-Zay szerint nem Brüsszelt kellene megállítani, hanem Putyint Beérkező levelek

 

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

„Orbán Viktor először is egyáltalán nem szuverén. Amikor azt mondja, hogy Magyarország szuverenitása miatt nem csatlakozik az uniós ügyészséghez, akkor valójában csak a tolvaj bűnözők szuverenitását félti, és nem a magyar államét” – mondta Márki-Zay Péter a Szabad Európának.

Az ellenzék miniszterelnöke szerint nekik az az érdekünk, hogy Magyarországon minden hatóság üldözze a tolvajokat. Márki-Zay Pétert főleg külpolitikáról, az orosz háborúról kérdeztük, de szóba került az is, hogy mit kínál a stabilitásra vágyó falun élőknek és kivel kell majd kiegyezni az esetleges győzelme után várható hideg polgárháborúban.

Pénzeső és sport
„Döbbenetes, hogy az elmúlt 10 évben tulajdonképpen minden pénzügyi háttér adott volt a minőségi munkához, mégis azt látjuk, hogy nagyon rosszak az utánpótlás eredmények, tisztelet a kivételnek persze”mondta a Szabad Európának Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó, az ellenzéki összefogás sportpolitikai kabinetvezetője.

A profi sportklubokba egy évtizede ömlő közpénzek alapján a kedvezményezett sportágakban a magyaroknak le kellene tarolniuk a mezőnyt, ehhez képest a legtöbb helyen az utánpótlás romlását sikerült elérni. Steinmetz szerint túl sok a lopás, az észszerűtlen beruházás, aránytalanul keveset adóznak a leggazdagabb sportolók, miközben a legszegényebb gyerekek közül sokan ha akarnának se tudnának versenysportolni.

Durvul a kampány
Tavaly év vége óta az egyik népszerű, álhíreket és konteókat terjesztő oldalon is elkezdtek megjelenni a Fidesz és a kormánymédia kampánycikkei. De mi állhat az elsőre megmagyarázhatatlannak tűnő jelenség hátterében? A földönkívüliek ide is betették a lábukat? Aligha! Sokkal inkább Rogán Antal médiagépezete és a kormány kedvenc kommunikációs cége, Balásy Gyula New Land Médiája.

A Nemzeti Választási Iroda feljelentést tesz a Romániában megtalált kitöltött és részben elégetett magyar levélszavazatok ügyében. A szavazatok mellett még az a fehér zsák is ott volt, amelyben a konzulátusokra szállítják a levélszavazatokat. A felismerhető szavazólapokon nem kormánypárti szavazatokat lehetett látni.

Nem vonul vissza az orosz haderő
Putyin szerint csak rubelben lehet mostantól fizetni az orosz gázért, a német kormány szerint minden megy ugyanúgy tovább. Nincs orosz visszavonulás, csak átcsoportosítás zajlik a NATO szerint.

Tízezrek élete múlhat a mariupoli kimenekítés sikerén, a Vöröskereszt szerint pénteken lesznek készen az evakuálásra. Az orosz elnök arról beszélt az olasz elnöknek, hogy szerinte még nincsenek meg a feltételei az ukrajnai tűzszünetnek. Brit források szerint több orosz katona megtagadja a parancsot Ukrajnában.

Hiába verték vissza az orosz megszállókat Irpinyből az ukrán csapatok, a fővárostól északkeletre fekvő település mára kísértetvárossá vált, ahol kiégett épületek, összetört járművek és holttestek hevernek az utcákon.
 
Szép napot kívánok!
Wiedemann Tamás  

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése