2022. április 5., kedd

Negyedik kétharmad, ötödik kormány

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb cikkeink ma reggel:

Ötödik kormányát alakíthatja meg Orbán Viktor, Fidesz negyedszer is kétharmados győzelmet aratott általános parlamenti választáson, egymás után. A még nem végleges adatok szerint a fővárosban két választókerületet nyertek a kormánypártok, országosan ugyancsak két választókerületet nyert az ellenzéki összefogás. Bekerült a Parlamentbe a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom, és bár nem tudta megugrani ezt a küszöböt a Kutyapárt és a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom, de eredményük elég ahhoz, hogy költségvetési támogatást kapjanak. A kormány által gyermekvédelminek nevezett népszavazás érvénytelen lett.
 
A választási eredményeket itt követtük percről perce, és élő videoműsorban elemeztük a kialakult helyzetet vasárnap este. Elemzői véleményt itt is olvashatnak: a Fidesz földcsuszamlás szerű győzelméhez az ukrajnai háború és a Jobbik-tábor összeomlása hozzájárulhatott. A jövőre tekintve összeszedtük, milyen jogai és kötelezettségei lesznek a most beszavazott képviselőknek, melyek a tevékenységükre vonatkozó legfőbb szabályok. A témához kapcsolódik a Szelfi hétvégi epizódja is azokról, akiket a bíróság tiltott el a szavazástól.
 
Kivonás vagy átcsoportosítás?
 
A NATO főtitkára szerint csak átcsoportosítanak az oroszok Kijev környékén. Jens Stoltenberg arra figyelmeztetett, hogy újabb támadásokra kerülhet sor. Egyben borzalmasnak minősítette, hogy a jelentések szerint civileket gyilkoltak meg az ukrán Bucsa városában. „Ez olyan brutalitás a civilekkel szemben, amilyet évtizedek óta nem láthattunk Európában, borzasztó, teljesen elfogadhatatlan” – mondta Stoltenberg.
 
Az ukránok 410 holttestet találtak a Kijevhez közeli városokban, miközben lehetséges orosz háborús bűnök után nyomoztak. Néhány tanút annyira megrázott a megpróbáltatás, hogy nem tud beszélni – mondta az ország legfőbb ügyésze. Miután Oroszország kivonult néhány területről a környéken, a fővárostól 37 kilométerre északnyugatra fekvő felszabadított város, Bucsa polgármestere arról beszélt, hogy háromszáz lakost öltek meg az orosz erők, miközben csecsen harcosok ellenőrizték a területet.
 
Szigorúbb szankciókat és büntetőeljárást sürgetnek az ukrajnai rémtettek miatt a nyugati politikusok. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke április 3-án azt írta Twitteren, hogy Moszkvának „további uniós szankciókkal kell szembenéznie”. Hozzátette: „Megdöbbentettek azok a kísérteties képek, amelyek az orosz hadsereg kegyetlenkedéseiről készültek Kijev felszabadított térségében.” Liz Truss, az Egyesült Királyság külügyminisztere nyilatkozatában kijelentette, hogy kormánya „egyre több bizonyítékot lát a megszálló erők megdöbbentő cselekedeteire olyan városokban, mint Irpiny és Bucsa”.
 
A közvélemény-kutatások szerint az oroszok többsége támogatja Vlagyimir Putyin elnök döntését Ukrajna lerohanásáról, egy valakinek azonban már biztosan változott a véleménye: Putyin-pártiból bírálóvá lett az anya, akinek a fia Ukrajnába megy harcolni. Az 55 éves kétgyermekes Lore Kazanyból, az oroszországi Tatárföld fővárosából a Szabad Európának március elején adott nyilatkozatában még azt mondta, hogy Oroszország csupán védekezik, de most 180 fokos fordulatot vett. Történetét itt találják.
 
Ukrajna megszállásához kötődik az a riportunk is, amely a dnyiprói kutyamenhelyen készült. A dolgozók megfogadták, hogy maradnak, még akkor is, amikor más állatmentő központok bezárnak a kelet-ukrajnai erőszak és bizonytalanság közepette. A háború első napjainak terrorja közepette elmenekülő dnyipróiak vagy a szomszédos régiókból érkezők, akik nem tudnak továbbutazni állataikkal, sok kedvencet hagytak hátra.
 
Közben a független regionális orosz sajtó is hacol, a túlélésért. Bár a nagy országos médiumok bezárása vagy blokkolása jelentős nemzetközi figyelmet kapott, a nem állami helyi és regionális médiumok helyzete kevésbé dokumentált. A Kreml azonban ezen a szinten is a felperzselt föld taktikáját követi, ezzel felszámolja az ország utolsó, sokat szenvedett, független médiumait is.
 
Nyugodt napot kívánok,
Vovesz Tibor

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése