2020. február 6., csütörtök

A közbiztonság a belügynek a dolga


A napokban a magyarkanizsai Info TV Nézőpont című magazinműsorában a községben tapasztalható migránshelyzetről folytattak stúdióbeszélgetést, egy igen tartalmas eszmecserét. A kimeríthetetlen témát három meghívott vendég – Lackó Róbert, Horváth Gergely és Sors Róbert – igyekezett körbejárni Forró Lajos irányításával.   

A hatáskörünk elég szépen be van szűkítve
 
Ezzel a tömör, ámde sokat sejtető megállapítással kezdte az eddig szerzett tapasztalatainak összefoglalását a községi migránshelyzet kezelésével megbízott koordinátor, Lackó Róbert. – A menekültügyi biztossal napi szinten kommunikálunk, ez a kommunikáció pedig arról szól, hogy a migránsokat vigyék innen el. Egyértelmű választ kapunk tőlük: nekik az a dolguk, hogy a migránsokat a menekülttáborokban tartsák, de a mostani törvények szerint nem tarthatják őket bent, és amint onnan kikerülnek, az ő hatáskörük ezzel megszűnik. A közbiztonság a belügynek a dolga, ezt ők egyértelműen kimondják. Hogy a belügy milyen erővel, milyen szervezettséggel rendelkezik, ezt látjuk. Hivatalos levelek mentek fölfelé, a belügyminiszter úrhoz is direkt, a nagykikindai körzetihez is direkt, a VMSZ elnökének is, mégis beletelt két hétbe, mire javult a község területén a rendőri jelenlét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elégséges is. Megjegyzem azt is, hogy a szerb sajtóban eddig nem igazán volt még hír sem arról, hogy nálunk milyen problémát okoznak a migránsok.

Sok minden történik a Tiszán

– Martonosnak megvannak a saját migránsai, a koszovói menekültek, akik már házakat is vásároltak a faluban. A mostaniak, egyelőre legalábbis úgy tűnik, hogy elkerülnek bennünket, talán azért, mert rájöttek, hogy itt nem lehet átjutni Magyarországra – mondta Horváth Gergely, a falu polgármestere. – Kisebb csoportok most is feltűnnek. Éjszaka gyakran arra ébredünk, hogy az egész utcában ugatnak a kutyák, nyilván nem ok nélkül, sötétedés után kezdődik a mozg(olód)ás. A napokban az történt, hogy Szerbkeresztúrról hordták át a Tiszán a migránsokat, tehát a folyón való átkelést is ellenőrizni kellene, nemcsak a szárazföldön való mozgást. Sok minden történik a Tiszán. Az emberek oda-vissza ingáznak, viszik a migránsokat Bánát felé, aztán pedig Martonosnál jönnek vissza. 

Sors Róbert, a Horgosi Helyi Közösség vezetője szerint a faluban állandóan jelen vannak a migránsok, legalább ötvenen-hatvanan. – Nagyon sok problémát okoznak: beköltöznek olyan házakba, ahol nem laknak, a boltokban szemtelenül viselkednek, sőt lopnak is. Az utóbbi egy-két hétben erősebb a rendőri jelenlét az utcákon, a menekültügyi biztosság két szabadkai embere is sok problémát lerendez a helyszínen. 

Meg lehet ezt oldani, ha akarják

Lackó Róbert: Mind a három településen sok az elhagyatott ház. Ez nagyon szomorú. A migránsokat nem kellene beengedni az ilyen házakba,  pénzért – mert ilyen is van. A lakosságnak tudnia kell, hogy még mindig vannak köztünk olyanok, akik most jó pénzt akarnak keresni, csakhogy ezzel ártanak annak a munkának, amit mi végzünk, ellenünk dolgoznak. Én ki szeretném tessékelni a migránsokat mind a három településről, közben meg van, aki azt mondja nekik, hogy gyertek hozzám, 10 euró ellenében nálam megalhattok. Többször kértük már, hogy ne hívjuk meg őket vendégségbe. Ezáltal egérfogóba kerülünk. Mit tud tenni a rendőrség azokkal a koordinátorokkal, akik ideirányítják, idevezetik őket, és azokkal a civil szervezetekkel, akik szállítják, hozzák őket, és azokkal, akik élelemmel látják el őket?! 

Bárhogy is alakuljon a helyzet, azt nem fogjuk megengedni, hogy ezúttal is menekülttábort hozzanak létre a községünkben, mint tették azt évekkel ezelőtt. Ebben mindenki biztos lehet. Vannak kaszárnyák egész Szerbia területén, üresen állnak. Az állam azt mondta, azt vállalta, hogy el tudja őket látni, akkor cselekedjen. Meg lehet ezt a migránshelyzetet oldani, ha párosul mellé szándék és akarat. 

Engem nagyon bánt, hogy ha mi betörést követnénk el, bennünket azonnal megbüntetnének, ha bármely város utcáján tüzet gyújtanánk, azt is szankcionálnák, ha a határon úti okmány nélkül próbálnánk átkelni, az sem sikerülne, ezek az emberek pedig útlevél nélkül, egészségügyi dokumentumok nélkül és mindenfajta kötelezettség nélkül szeledálnak az országunkban. Énszerintem a törvény azért van, hogy az itteni lakosságot védje. Ha egy futballmeccsre ki tudunk vinni 300 rendőrt, különleges öltözékkel, felszereléssel, gumibotokkal ellátva, akkor a mi falvainkba is jelen lehet olyan rendőri felügyelet, amely képes a migránsokat elszállítani. Senkinek nem az az érdeke, hogy ez az állapot hosszú távon fennmaradjon.  

Szabó Angéla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése