2020. február 4., kedd

Majdány-Rábé:

A helyiek szerint egyre feszültebb a helyzet Százhuszonhárman írták alá a migránskérdés megoldására felszólító petíciót

<span class="entry-title-primary">Majdány-Rábé: A helyiek szerint egyre feszültebb a helyzet</span> <span class="entry-subtitle">Százhuszonhárman írták alá a migránskérdés megoldására felszólító petíciót</span>
Facebook / Majdány-Rábé Helyi Közösség

2020. február 4. 15:36
A törökkanizsai községhez tartozó Majdány-Rábé Helyi Közösség területén az elmúlt néhány hétben folyamatosan nőtt a migránsok száma, s a helyiek szerint egyre több házba törnek be. A helyzet az utóbbi napokban javult, ugyanis érezhetően nőtt a rendőri jelenlét, s a rendőrség tagjai szinte állandóan járőröznek, kizavarják a házakból a behatolókat. A polgárok azonban továbbra is félnek, ugyanis a nyugodt településüknek már se híre, se hamva, mivel az illegális bevándorlók éjszaka dörömbölnek a kapun és az ablakon, áramot és élelmet követelve.
A polgárok nemrég aláírásgyűjtésbe kezdtek, s százhuszonhárman írták alá azt a petíciót, amelyet Pásztor Istvánnak, a tartományi parlament elnökének Csonka Áron, a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség elnöke juttatott el.
A majdányi Ábrahám Lívia naponta ingázik lakhelye és Törökkanizsa között. Az elmúlt két évben három házukba törtek be a migránsok, ebből egyet lakhatatlanná tettek, a másikban pedig rövidebb ideig tartózkodtak.
„Valamit ételt készíthettek maguknak, és feketekávét főztek, amit a konyharuhán szűrtek le” – mesélte Ábrahám, aki elmondta, előző éjszaka a hol itt, hol külföldön tartózkodó szomszédasszonyának a házába törtek be.
„Az aláírásgyűjtés óta érezhetően nagyobb a rendőri jelenlét, s kiemelném, hogy a munkájukra sosem volt panaszunk, csak sajnos kevesen voltak. Két hete viszont éjjel-nappal jelen vannak, s ez hozott egy fajta megnyugvást is, mivel folyamatosan ellenőrzik a házakat, s ki is zavarják a migránsokat onnan. A rendőrök házról házra ellenőrzik a helyzetet, azonban egy idő után a migránsok ismét visszatérnek. Azt vettük észre, hogy az utóbbi időben igyekeznek új házakba betörni, olyanokba, ahol előttük nem járt senki” – nyilatkozta Ábrahám Lívia, aki szerint az elmúlt évek legsúlyosabb helyzete áll most fenn, ugyanis amikor egy kis településen megjelenik kétszáz-háromszáz ember, akik éjszaka dörömbölnek a kapun, verik az ablakot, áramot követelnek, hogy feltöltsék a mobiltelefonjaikat, vagy élelmet kérnek, akkor érthető, hogy a helyiek félnek.
„Korábban sosem zártuk a kaput, most viszont állandó stresszben élünk. Többen is kutyát vásároltak, hogy legyen házőrzőjük. Azon gondolkodtunk az ismerősökkel, hogy összefogunk, ügyvédet fogadunk, és bepereljük az államot, hogy valaki térítse meg az általuk okozott károkat. Aki azt mondja, hogy nincs migránsválság, az jöjjön ide, töltsön el itt huszonnégy órát és utána álljon a kamera elé, és nyilatkozza le ugyanazt” – mondta a kétgyermekes családanya, aki az idősebb lányát sem meri még tíz percre sem otthon hagyni, amíg ő az öccséért elmegy az óvodába.
„A kettős mérce továbbra is zavar bennünket, hiszen ha valaki nem viszi magával a személyigazolványát, azonnal megbüntetik, a migránsok pedig dokumentumok nélkül közlekednek az úttesten” – nyilatkozta Ábrahám Lívia, aki hozzátette, borúlátó, s nem látja, hogy rövid időn belül megoldódnak ez a probléma.
Domonkos Szilvia nemrég a következő bejegyzést tette közzé a Majdány-Rábé Helyi Közösség Facebook-oldalán:
„Kedves elszármazott majdányi és rábéi ismerősök! Szeretnélek informálni titeket, hogy a szülőfalutokban aggasztó a helyzet. Nagyon sok a betolakodó, minden lakatlan házba betörnek. Igazi csemege a számukra, ha az adott házban van víz és áram is. Melegednek, mobilt töltenek, otthon érzik magukat. Általában a házon belül, a szoba padlóján raknak tüzet és be is piszkolnak. A rendőrök kihajtják őket, de visszamennek. Tarthatatlan állapot. Csak szólni akartam, hogy ne lepődjetek meg, mikor hazalátogattok a házaitok látványán.”
Domonkos Szilvia kedden érdeklődésünkre elmondta, hogy a helyzet változatlan, s hiába látogatta meg ma őket a menekült- és migránsügyi bizottság két tagja, a megnyilatkozásukból az derült ki a számára, hogy tőlük semmilyen segítségre nem számíthatnak.
„Megmondtam nekik, hogy a helyi lakosokat nem érdeklik a pártok, mi Szerbia állampolgárai vagyunk, akiknek nincs joguk az önvédelemre, pedig itt fizetjük az adót, de senki nem tesz semmit se az érdekünkbe. Mi azt kérjük, hogy az állam biztosítsa a vagyoni és a személyi biztonságunkat, és azt, hogy a migránsokra is legyenek érvényesek ugyanazok a törvények, amelyek ránk is vonatkoznak” – nyilatkozta Domonkos Szilvia, aki szerint a helyzet egyre feszültebb, az emberek egyre jobban elkeseredettek, és kiábrándultak az államból.
„Románia kerítés nélkül oldja meg ezt a problémát, onnan nem jönnek olyan hírek, hogy ennyi és ennyi migráns beszökött vagy megpróbált beszökni az országba. Mi azt kérjük, hogy az illetékesek gyűjtsék össze a migránsokat, és szállítsák el őket a befogadóközpontokba, mert ha ez nem történik meg, akkor a helyzet még fokozódni fog, s senki nem tudja, hogyan ér véget” – mondta Domonkos.



Csonka Áron, a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösségének elnöke felvállalta, hogy mint tartományi képviselő, a polgári kezdeményezés során összegyűlt aláírásokat eljuttatja az illetékeseknek.
„Van egy megoldatlan helyzet, amely sújtja a Majdány és Rábé, valamint Törökkanizsa község lakosait, ez pedig a migránsok jelentősebb jelenléte, ebből számos kelletlenség ered. A migránsok betörnek az üres házakba, lelakják azokat, tüzelnek bent és sok esetben egy-egy objektum meg is gyulladt. Éjjelente dörömbölnek a kapukon és az ablakokon. Az úton közlekednek, s a nagy köd miatt egy-két migránst el is ütöttek. Az említett két településen sok az üres ház, sok az idősek száma, akik félnek. Egy önszerveződés során a helyiek 123 aláírást gyűjtöttek össze, amelyben a tartományi Képviselőház elnökétől azt kérik, hogy az illetékesek reagáljanak a helyzetre. Többek között kérik a nagyobb rendőri jelenlétet, figyeljenek oda a bolti lopásokra, az illegális beköltözésre, valamint a víz- és az áramhasználatra.  A helyeik azt szeretnék elérni, hogy a migránsokat szállítsák el a településekről a befogadóközpontokba, ahol a migránsok is emberi körülmények között tudnak élni” – nyilatkozta Csonka Áron, a VMDK elnöke, aki hozzátette, őt mint tartományi képviselőt kérték meg, hogy legyen kapocs a polgárok és a tartományi szervek között. Csonka a felkérésnek eleget tett, s át is adott a képviselőcsoportjuk egy dokumentumot, amelynek kísérőlevelében megkérte Pásztor Istvánt, a tartományi képviselőház elnökét, aki a tartományi közbiztonsági tanács elnöke is, hogy a tisztségénél fogva hívja össze a tanácsot, amely tömöríti a rendőrségnek, a titkárságoknak, a közbiztonsági bizottságnak, valamint a tartományi kormány képviselőit.
„A testület dolga, hogy azonnal reagáljon, ha rendkívüli körülmények adódnak a tartomány területén. A migránsok jelenléte máshol is gondot okoz, éppen ezért úgy gondoljuk, erre egy rendszerbeli megoldást kell találni, s ez az említett testületnek is a hatáskörébe tartozik. Vajdaságnak kezdeményeznie kellene és ki kell dolgoznia egy olyan akciótervet, ami az elkövetkezőkben lehetőséget nyújt a migráció hatékony kezelésére” – mondta Csonka, aki szerint Szerbia országos szinten nem kezeli megfelelően a migrációs kérdést, s ezért kellene a tartománynak lépnie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése