2020. február 6., csütörtök

Várhelyi: Bármit is tesz Szerbia, nem kerülhet közelebb az EU-hoz anélkül, hogy megállapodna Pristinával


Várhelyi: Bármit is tesz Szerbia, nem kerülhet közelebb az EU-hoz anélkül, hogy megállapodna Pristinával - A cikkhez tartozó kép
Fotó: RTV


Várhelyi Olivér, uniós bővítési biztos ma Belgrádban megerősítette, hogy Szerbia bármit is tesz az európai integráció során, nem tud előre haladni az EU felé anélkül, hogy megállapodást kötne Pristinával.
„Úgy gondolom, hogy saját maguk válaszoltak a feltett kérdésre. Szerbia és Koszovó kapcsolata az egész régió számára kulcsfontosságú kérdés. Mindannyian figyeljük a két államot, hogy hosszú távú, békés megállapodást kössenek, de ez nem fog magától megtörténni”, mondta Várhelyi egy újságírói kérdésre és hozzátette: ehhez megállapodásra van szükség.
A bővítési biztos elmondta, hogy Pristinának meg kell szüntetnie a pótvámokat, amely az első lépés a párbeszéd felújítása felé.
Kiemelte, hogy készen áll segíteni, de tudatában van annak, hogy ez egy nagyon kényes kérdés, ezért küröltekintően kell hozzáállni.
„A két államnak le kell ülnie és az első lépés, amit Koszovónak meg kell tennie, hogy megszünteti a pótvámokat”, közölte Várhelyi, szerinte ugyanis enélkül nem lehet, sőt lehetetlen a párbeszéd megújítása.


Vučić: Személyesen szimpatikusnak tartom az új metodológiát

Aleksandar Vučić szerb államfő ma kijelentette, hogy Szerbia, Montenegró mellett a legtöbbet érte el az EU csatlakozási tárgyalásaiban, maga dönthet arról, hogy továbbra is folytatja a már megkezdett csatlakozást vagy elfogadja az új metodológiát, ő pedig személy szerint szimpatikusnak tartja az új módszert.
Vučić elmondta, hogy Várhelyi bemutatta neki az új metodológia első részét, amelyről az utóbbi időben sok szó esett már Szerbiában, de Brüsszelben is.
A szerb államfő hozzátette, hogy jelen pillanatban nincs meg az összes részlet, de továbbra is odafigyelnek majd az új módszerre, a végső döntést pedig az elkövetkező időszakban fogják meghozni.

 

Várhelyi elhozta Szerbiába az EU vissza nem térítendő eszközeinek új csomagját is

A szerb kormány és az Európai Unió ma 138,55 millió euró értékű egyezséget kötött. A vissza nem térítendő támogatások új csomagját a gazdaság, a tudomány, a jogállamiság és a közigazgatás területén lévő projektekre fordítják majd. (Tanjug)
https://www.vajma.info/cikk/szerbia/27864/Varhelyi-Barmit-is-tesz-Szerbia-nem-kerulhet-kozelebb-az-EU-hoz-anelkul-hogy-megallapodna-Pristinaval.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése