2020. február 25., kedd

Ma van a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Ingyenesek a témával foglalkozó múzeumok, emlékhelyek, előadások

<span class="entry-title-primary">Ma van a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja</span> <span class="entry-subtitle">Ingyenesek a témával foglalkozó múzeumok, emlékhelyek, előadások</span>
 A Málenkij Robot Emlékhely Budapesten (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

2020. február 25. 13:49
Magyarország 2000 óta emlékezik minden év február 25-én a kommunizmus áldozataira – állami ötletre, országgyűlési határozat alapján.
Ezen a napon hurcolták el ugyanis a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben. Nyolc évet töltött fogságban, először a Gulágban, majd az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai börtönében. A politikust mentelmi joga ellenére tartóztatták le, mert bírálta a kommunista rendszert. Ez volt az első lépés Magyarországon a totális egypárti diktatúra kiépítése felé.
Az 1997-ben Párizsban megjelent A kommunizmus fekete könyve levéltári kutatások és becslések alapján világviszonylatban mintegy 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát.Kelet-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, megkínoztak. (A kapitalizmus áldozatainak számáról egyelőre nem készült átfogó jelentés – az idei amerikai választásokon is csak amarról folyik a szó, mivel egy demokratikus szocialista jelölt vezeti a mezőnyt.)
Az emléknapon minden évben ingyenesen látogatható Budapesten a Terror Háza (az Államvédelmi Hatóság volt székházának épületében kialakított múzeum) és megtekinthető a Malenkij Robot Emlékhely.
A „málenkij robot” keretében a II. világháború után több százezer személyt fogtak el és vittek a Szovjetunióba. A munkatáborokba a korabeli Magyarország területéről mindenhonnan szállítottak „bűnösöket”. Állítólag a volt Jugoszlávia északi területeiről is több mint 100 ezer személy került elhurcolásra, elég volt egy németesnek hangzó vezetéknév vagy katonai szolgálat, ruházat. Mint ismeretes, a bánáti németeket nem egyszer erőszakosan sorozták a megszálló német hatóságok.
A ferencvárosi pályaudvarnál, a MÁV korábbi atombunkerében berendezett múzeum 2017 óta várja az érdeklődőket, a kiállítási tárgyak között látható olyan jegyzék is, amelyben vajdasági lakosok szerepelnek.
A Magyar Nemzeti Múzeumban ma konferenciát tartanak a gulágkutatás témájában. A Szovjet megszállás áldozatainak emlékművénél koszorúznak, több helyen filmvetítésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, gyertyagyújtással várják a megemlékezőket. A kormány hivatalos programját az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése