2020. február 9., vasárnap

Egyeseket aggaszt a választási törvény módosítása

Egyeseket aggaszt a választási törvény módosítása

2020. február 9. 12:18
A szerb képviselőház szombaton módosította a választási törvényt, a parlamentbe jutási küszöböt az eddigi ötről három százalékra csökkentették, amivel a kisebb pártoknak is lehetőségük nyílhat arra, hogy képviselőket juttassanak a törvényhozásba.
Egyúttal a parlament elfogadta a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) módosító indítványát is, így a jövőben a nemzeti kisebbségek pártjai esetében a d’Hondt-módszer alapján számítják ki a megszerzett mandátumok számát. A törvénymódosítás értelmében a kisebbségi jelöltekre leadott szavazatokat 35 százalékkal növelik meg.
Ez a Direktno.rs portál szerint azt jelenti, hogy a kisebbségekre leadott szavazatokhoz nem létező voksokat számítanak hozzá.
A VMSZ képviselőcsoportja a módosító indítvány benyújtásakor kezdeményezését azzal indokolta, hogy a javasolt átalakítás „biztosítja, hogy a nemzeti kisebbségek megfelelőbb képviseletét a parlamentben, amit a Szerb Köztársaság Alkotmányának 100. szakasza 2. bekezdése is megállapít, amikor kimondja, hogy a parlamentben biztosítani kell a nemzeti kisebbségek képviselőinek egyenjogúságát és képviseletét”.
A Direktno.rs szerint ez felveti a kérdést, hogy milyen választási törvény az, amely törvényesíti, hogy „nem létező szavazatokat” adjanak hozzá a megszerzett eredményekhez, illetve, hogy miért akar a szerb köztársasági elnök minél több kisebbségi képviselőt a szkupstinában.
Boban Stojanović politológus a portálnak nyilatkozva kijelentette: a kisebbségi pártok azon szándéka mellett, hogy több mandátumot szerezzenek, egy ilyen módosítás a hatalmi koalíció szándékát is tükrözi, hogy kevesebb mandátumot szerezzen és így a parlament a választások után is legalább a többpártiság látszatát kelthetné.
„Tekintettel arra, hogy többen bejelentették a választások bojkottálását, nehéz lenne megmagyarázni, hogyan tud egy párt több mint 200 mandátumot megszerezni a 250-ből. A hatalmi koalíció ezzel a módosítással talán megpróbál »betolni« minél több kisebbségi képviselőt a parlamentbe. Emellett a bejutási küszöb csökkentése is azt teszi lehetővé, hogy kisebb pártoknak is nyíljon esélyük a parlamenti képviseletre. Így a hatalmi koalíció megteremtené valamiféle többpártiság látszatát a képviselőházban a választásokat követően” – mutatott rá az elemző.
https://szabadmagyarszo.com/2020/02/09/egyeseket-aggaszt-a-valasztasi-torveny-modositasa/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése