2020. február 4., kedd

Janković elítélte a nemzeti türelmetlenséget szító vajdasági incidenseket


2020. február 4. 6:21   
Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos élesen elítélte az Újvidéken megjelent antiszemita és neonáci falfirkákat, valamint az Újszalánkeménen (Novi Slankamen), a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége épületének megrongálását és összefirkálását.
Janković arra emlékeztetett, hogy a törvény tiltja az ilyen megengedhetetlen viselkedést, amely nem tükrözi a társadalomban uralkodó általános állapotot. Szerbia minden polgárának az országa a nemzeti és vallási hovatartozástól függetlenül, ezért is fontos, hogy az erőszakot és türelmetlenséget szító elszigetelt eseteket egyértelműen elítélje a nyilvánosság, emlékeztet a biztos a médiához eljuttatott közleményében.
A faji, vallási vagy nemzeti alapon történő gyűlöletkeltés katasztrofális következményekhez vezetett a történelem során, és veszélyt jelent minden demokratikus társadalomra, figyelmeztet az esélyegyenlőségi biztos.
Janković elvárja az illetékesektől, mindenekelőtt helyi szinten, hogy tüntessék el a falfirkákat és segítsenek a károk szanálásában, valamint hogy mielőbb állítsák elő az elkövetőket.

Demokrata Párt: Az illetékesek vizsgálják ki az ügyet

A Demokrata Párt (DS) Tartományi Bizottsága a legélesebben elítélte az újvidéki és az újszalánkeméni esetet, és felszólította az illetékeseket, hogy a lehető legrövidebb időn belül azonosítsák az elkövetőket.
A párt közlemény szerint ez az egyetlen módja annak, hogy elejét vegyék minden találgatásnak.
„Amennyiben nem derül fény az incidensek körülményeire, akkor komolyan felmerülhet a gyanú, hogy pontosan azok állnak az eset mögött, akiknek fel kellene deríteniük azt‟, áll a párt közleményében.
A Demokrata Párt Tartományi Bizottsága szerint kapcsolat állhat a gyűlöletkeltés, az erőszak, valamint a vallási és nemzeti alapon történő manipuláció és a közelgő „hamis választások‟ között, és felszólít minden politikai pártot, hogy legyenek aktívak és állítsák meg a társadalomban történő minden feszültség és türelmetlenség növekedését. (Tanjug)
https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/24670/Jankovic-elitelte-a-nemzeti-turelmetlenseget-szito-vajdasagi-incidenseket.html 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése