2020. február 28., péntek

SzS: SNS nastavlja sa inženjeringom lažnih izbora u Vojvodini


SzS: SNS nastavlja sa inženjeringom lažnih izbora u Vojvodini  
Izvor: N1
N1 Beograd  
28.02.2020. 11:42
Savez za Srbiju je saopštio da je SNS u Vojvodini, zajedno sa Savezom vojvođanskih Mađara, "nadigrao centralu u Beogradu i kroz nameru donošenja autentičnog tumačenja lažne izbore u Vojvodini učinio dodatno neregularnim".
"Predsednik skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je naprasno sazvao sednicu pokrajinskog parlamenta za ponedeljak, 2.mart 2020.godine. Jedina tačka dnevnog reda je autentično tumačenje odluke o pokrajinskim izborima u delu koji se odnosi na manjinske stranke i koalicije i dodavanja "korektivnog faktora" od 35% na osvojene glasove", navode iz SzS.
Dodaju da je Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, članica Saveza za Srbiju, upozoravala da je to loše rešenje i da će se tako mandati deliti na osnovu fiktivnih glasova nepostojećih birača, te da je jedini cilj ovakvog načina dodele mandata nagrađivanje lojalnih manjinskih koalicionih partnera.
"U međuvremenu izgleda da je Srpska napredna stranka shvatila da se preigrala, pa sada sa autentičnim tumačenjem predlaže da se 35% obračunava samo za one manjinske stranke i koalicije koje ne pređu cenzus od 3%, što u praksi znači da svojim koalicionim partnerima Savezu vojvođanskih Mađara ne žele da prepuste dodatne mandate i nastoje da ih istisnu iz podele plena nakon izbora", stoji u saopštenju.
SzS je upitao da li je predloženo tumačenje zakonito i dodao da se mandati manjinskih stranaka ili koalicija ne dele prema cenzusu od 3% već po principu prirodnog praga.
"Takođe se može desiti da jedna manjinska stranka osvoji 2,90% glasova i da se njima obračuna korektivni faktor od 35%, dok se drugoj manjinskoj listi koja osvoji 3,05% glasova ne obračuna, te se stranke dovedu u neravnopravan položaj. Predloženo rešenje pokazuje opravdanost bojkota ovih izbora. Slične "akrobacije" režim pravi i na državnom i lokalnom nivou, ali su na pokrajinskom nivou one najopasnije i najvidljivije. SNS i SVM prekrajanjem pravila izbornog procesa i veštačkm inženjeringom krajnjih rezultata lažnih izbora došli su do toga da sami određuje koga će pustiti u lažni pokrajinski parlament", zaključili su.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése