2020. február 8., szombat

Hétfőtől ismét el lehet jutni autóbusszal is Bácsfekehegyről Szegedre

Hétfőtől ismét el lehet jutni autóbusszal is Bácsfekehegyről Szegedre - A cikkhez tartozó kép

Fotó: Pixabay.com

2020. február 8. 11:39 

Hétfőtől reggelente ismét újra el lehet jutni autóbusszal Kishegyes és Topolya községből Szegedre. A korábbi direkt vonalat ugyan nem indítják újra, de egy Bácsfekethegyről Szabadkáig közlekedő járattal el lehet érni majd a Szabadkáról Szegedre induló autóbuszt.
Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, nagy elégedetlenséget váltott ki a lakosság körében, hogy 2020. január 5-én megszüntették a menetrend szerinti járatot a Szeged és Bácsfeketehegy közötti szakaszon. A kishegyesiek aláírásgyűjtésbe kezdtek és azt szerették volna elérni, hogy ismét legyen állandó buszjárat Szegedre.
Ezt a járatot a múltban igen sokan használták, mint az egyetlen tömegközlekedési eszközt Szeged és a közép-bácskai régió között. Nagyon sok diák Szegeden tanul, sokan ott, vagy Szeged környékén dolgoznak. A határátkelőkön gyakran kialakuló sorok miatt ingázásra ugyan nem alkalmas, de hét elején, hét végén gyakran ezzel a járattal utaztak idősebbek és fiatalok egyaránt. A kishegyesi helyi lap, a Szó-Beszéd szervezésében és a kishegyesi, valamint a bácsfeketehegyi helyi közösség támogatásával aláírásgyűjtésbe kezdtek. Végül a topolyai, gunarasi, bajsai és bácskossuthfalvi helyi közösségek is csatlakoztak és összesen 1304 aláírás gyűlt össze. A kezdeményezést Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnöke is aláírta.
Sándor István, kishegyesi községi tanácstag, aki a Szó-Beszéd szerkesztőségének is aktív tagja, így a kezdeményezők egyike is, arról számolt be, hogy sikeresen zárultak az utasforgalmi vállalatokkal kezdeményezett tárgyalások. Az egykori járatot nem indítják ugyan újra, mert nincs meg a gazdasági igazoltsága, viszont egy járat indulási idejének előbbre hozásával lehetővé válik, hogy a Szabadkáról 6 óra 30 perckor Szegedre induló buszt a bácsfeketehegyi, kishegyesi és topolyai utasok is elérjék. Hétfőtől, február 10-től az autóbusz 5.20-kor indul Bácsfeketegyről, 5.28-kor van Kishegyesen 5.45-kor indul Topolyáról. Aki ezzel utazik majd, az eléri a 6.30-kor Szabadkáról Szegedre induló buszt. A visszatéréssel nincs komolyabb probléma, mert délután van Szegedről Szabadkára járat, amiről leszállva a közép bácskai településekre utazók még néhány járat közül választhatnak. Sándor István azt is elmondta, a jövőre nézve megoldást jelenthet még, hogy határbuszokat indítanak, olyan járatokat, melyek a horgosi közúti határátkelőig közlekedne oda-vissza jelleggel. Így, mivel a határ túloldalán is közlekednek határbuszok, az utasok még zökkenőmenetesebben juthatnak el Szegedre, mert a határon a buszokat sok esetben megvárakoztatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése