2020. február 5., szerda

Oroszlámoson adományt osztottak a migránsoknak


Vadonatúj kabátokat, lábbelit, takarókat kaptak

Azt mondják a majdányiak és a rábéiak, hogy szinte már nincs is olyan lakatlan, üresen álló ház a falujukban, amelyben eddig még nem jártak a migránsok. Tegnapra virradóra Majdányon egy olyan bútorozott, jól felszerelt lakóházba is bementek, amelynek a tulajdonosa külföldön tartózkodik. A hívatlan látogatókat az sem tartotta vissza, hogy a ház udvarán égett a lámpa. 

Az elmúlt napokban már másodízben okoztak tüzet a faluban tartózkodó migránsok, akik behúzódtak a bolt melletti – már évek óta üresen álló – téglaházba. Az első tűz kisebb volt, tegnap reggel viszont már a háztető gerendáiba is belekaptak a lángok. A tűzoltóság is a helyszínre érkezett. 

Nem csak Majdányon és Rábén, hanem Oroszlámoson is zúgolódik a lakosság. A kialakult helyzettel elégedetlen polgárok most összefogtak, összejövetelt tartottak, és a megbeszélésre meghívták a törökkanizsai község vezetőjét és a rendőrparancsnokot is. A helyiek szép számban megjelentek.  

– Félnek az emberek az ismeretlentől – mondja az egyik oroszlámosi lakos. – Mi itt egy zárt kis közösség voltunk, és most feltűntek a migránsok. Ezzel minden más lett, minden megváltozott. Bemennek az üres házakba. Azokban az épületekben nem laknak, de ez nem jelenti azt, hogy nincsen gazdájuk. Ha a boltban találkozunk velük, akkor lökdösődnek. Minden árucikket összefogdosnak. Az az érzésem, amikor el kell mennem mellettük, hogy olyan furcsán figyelnek, furcsán néznek rám. A gyerekek is nagyon félnek tőlük, ezért őket kísérnünk kell az óvodába, az iskolába. Sötétedés után már nemigen mozdulunk ki. Ezt elpanaszoltuk a községi elnöknek is, meg a rendőrfőnöknek is. Ők azt válaszolták, hogy nincsen itt semmilyen válsághelyzet.  Csak nyugodjunk meg. Majd elviszik őket a faluból. 

– De hát mindig újabbak és újabbak érkeznek!

– Igen, tudnak róla, de nem tehetnek semmit. A taxisok legálisan hozzánk és néha viszik is őket. Lényegében semmi újat nem mondtak, ezt mind tudtuk eddig is. 

– Most hányan lehetnek a faluban?

– Szerintem úgy 100-150-en. Elrejtőztek, meg hideg is van.

–- Gondolom, az üres házakban éjszakáznak…

– Igen, ahová csak tudnak, bebújnak.
– Kedden is, ma is a faluban járt a menekült- és migránsügyi bizottság két tagja, és adományt osztott a migránsoknak. Mit szóltak ahhoz a helyiek, hogy a migránsok vadonatúj kabátokat, lábbelit és eredeti csomagolású takarókat kaptak?

– Ez sokaknál betette az ajtót. Szemtelenség, hogy mindenki szeme láttára osztották ezeket a dolgokat a falu központjában. Itt is sok idős ember fagyoskodik mostanság, akad köztük beteges is, kisnyugdíjas is, aki nehezen tud megélni, de rajtuk nem segít senki.  

Szabó Angéla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése