2020. február 16., vasárnap

Üzenet Magyarkanizsáról:

Vučić valljon színt migránsügyben!

Üzenet Magyarkanizsáról: Vučić valljon színt migránsügyben!
Fotó: Kozma Rita
 
A menekültek okozta problémák miatt szervezett lakossági fórumot Magyarkanizsán a Mostantól Másképp képviselőcsoport. A Városháza nagytermében szombaton délután megtartott rendezvényen mintegy nyolcvan polgár vett részt.
Az összejövetelre Fejsztámer Róbert polgármestert, Lackó Róbert migránsügyekkel megbízott koordinátort, Nebojša Rakić alpolgármestert, Miloš Kravićot, a községi képviselő-testület elnökét, valamint Rekecki Tituszt, a rendőrállomás parancsnokát hívták meg a szervezők. A meghívásnak a rendőrparancsnokot kivéve valamennyien eleget tettek.
Halász Mónika, a Mostantól Másként képviselőcsoport frakcióvezetője portálunknak nyilatkozva kiemelte, hogy a fórumnak három célja volt:
– El kell mondanom, hogy a fórumot a polgárok kezdeményezték, akik képviselőcsoportunkhoz fordultak, mi pedig megszerveztük. Az önkormányzat alapszabályával összhangban a fórum összehívását a polgárok aláírásaikkal is követelték, a közigazgatási hivatal pedig emberi erőforrással, a helyiség és technikai feltételek biztosításával is segítette annak létrejöttét. Az egyik cél az volt, hogy a községi elöljárók mondják el, hogy milyen lépéseket foganatosítottak eddig és azt is hallani szerettük volna, hogy milyen intézkedések vannak folyamatban, vagy tervben, és hogy fordultak-e felsőbb szervekhez bizonyos kérdésekben. Másrészt a polgárok számára is lehetőséget biztosítottunk, hogy kérdéseket intézzenek az illetékesek felé. Sokan éltek is a lehetőséggel és szót kértek. A harmadik cél az volt, hogy határozatjavaslatokat, egész pontosan követeléseket fogalmazzunk meg – amiket a jelen lévők alá is írtak – ezeket majd beadjuk az önkormányzat végrehajtó szerveihez – mondta Halász Mónika.
A frakcióvezető azt mondta, abban bíztak, hogy mivel Nebojša Rakić alpolgármester a kapcsolattartó az önkormányzat és a rendőrség között, ő majd megválaszolja a rendőrséggel kapcsolatos kérdésekre, azonban a legtöbb kérdés válasz nélkül maradt.
– Mindig azt a választ kaptuk, amit eddig már a tévében is láthattunk, hallhattunk, hogy „a rendőrség nagyon sokat dolgozik, de nincsenek elegen és nincsenek meg a feltételeik”, a mi kéréseink, követeléseink pedig épp erre vonatkoznak: szavatolni kell a biztonságos életet, nemcsak Magyarkanizsán, hanem a többi városban, községben és faluban is, ahol ilyen gondok vannak – ismertette Halász Mónika, majd hangsúlyozta:
Tehát, hogyha a belügynek az a kötelessége, hogy szavatolja az emberek testi épségét és vagyonuk épségét, és ha ez még sincs biztosítva – mert habár az embereket, legalább is Kanizsa községben nem bántották a menekültek, de a vagyonban kárt tettek – akkor ez azt jelenti, hogy a belügy nem végzi a dolgát!
– Ez az állam mulasztása, és úgy gondoljuk, hogy ilyen esetben a kártérítést is az államnak kell viselnie – a követeléseinkben ez is megjelenik. Tíz napot adtunk arra, hogy nyilatkozzon Aleksandar Vučić államfő, azzal kapcsolatban, hogy mi az ország stratégiája, beengedjük, vagy nem engedjük be a migránsokat? Látjuk, hogy az ország beengedi őket, de akkor ezt az elnök mondja ki nyíltan, és azt is, hogy ezért mennyi pénzt kapunk, és hogy azt a pénzt pontosan mire költjük el. Választ várunk arra a kérdésre is, hogy Szerbia déli határa miért nincs védve. Volt egy olyan javaslat, hogy a Kisparkban található szabad wifi-t védjék le jelszóval, mert az internet miatt ott sok migráns gyülekezik. Nagyon nagy port kavart a migráció egészségügyi vonzatára vonatkozó kérdés: amennyiben az átvonuló menekülteknek valamilyen fertőző betegségük van, akkor milyen járványügyi veszélyeknek vannak kitéve a polgárok, nemcsak Magyarkanizsán, hanem az egész országban? Ezzel kapcsolatban egy olyan indítvány született, hogy a magyarkanizsai egészségház a megfelelő szervekkel együttműködve, akár országos szinten, egy akciótervvel egybekötött átfogó stratégiát dolgozzon ki.
Ami a legfontosabb, és ez többször is elhangzott, hogy a felsőbb szintekkel tartani kell a kapcsolatot, és kérni a segítséget. Szintén tíz napot hagytunk, utána majd szeretnénk hallani, hogy kihez fordultak és milyen választ kaptak, például, hogy érkezett-e Kanizsára rendőri erősítés.
Halász Mónika rámutatott, hogy habár az önkormányzat illetékeseitől nem hallottak sok újat, de látható a szándék, hogy igyekeznek megoldani a problémákat:
– A polgármester nevében Lackó Róbert elmondta, hogy megtesznek mindent: azonnal kapcsolatba lépnek a rendőrséggel, ha bárki bejelent valamit, azonnal reagálnak. Szavait Fejsztámer Róbert polgármester is megerősítette. Sajnos azonban sokszor történnie kell valaminek ahhoz, hogy utána valami reakció legyen, mi pedig azt szeretnénk, hogy ne is történjen semmi. Tehát, hogy itt folyamatos legyen a rendőri jelenlét, de legjobb lenne a déli határnál megállítani ezeket az embereket – szögezte le a frakcióvezető.

 
https://szabadmagyarszo.com/2020/02/15/uzenet-magyarkanizsarol-vucic-valljon-szint-migransugyben/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése