2020. február 21., péntek

A VMDP azt kéri, hogy szavazzunk a VMSZ-re, mutatjuk mit mondtak Pásztorékról még pár éve…


Csorba Béla, a VMDP elnöke a Pannon Televízió Közügyek című műsorában beszélt arról, hogy szerintük a délvidéki magyaroknak a Vajdasági Magyar Szövetséget kell támogatniuk a választásokon.

A VMDP-nek ez a nyilatkozata hosszú idő óta gyakorlatilag az egyetlen politikai megnyilvánulása, igaz, ez is épp saját elmúlásukat bizonyítja.
Csorba Béla szerint a VMDP választmányának az az álláspontja, hogy azokban az önkormányzatokban, ahol a pártjuk működik, ott indulnak helyi szinten, valamint koalíciót javasolnak a VMSZ-szel és a Magyar Egység Párttal. A VMDP vezetője hozzátette, már konzultált Pásztor Istvánnal, s a VMSZ elnöke egyetértett a javaslattal. Ennek a részletes megbeszélése és az ezzel kapcsolatos közös nyilatkozat még hátra van – mondta a VMDP elnöke.
Pedig pár éve Csorbának egész más véleménye volt még Pásztorról és a VMSZ-ről. 2013 október végén például egy Ki szervezte a magyarveréseket? című közleményben
konkrétan azzal vádolta meg Pásztor Istvánt, hogy szerinte a magyarverések jót tesznek a Szerbiában élő közösségnek.
“A magyarverések a mi érdekünkben történtek, mert a választások előtt a szétzilált magyar választótestületet össze kellett fogni valamivel.” – mondta Pásztor István, legalábbis Csorba vádjai szerint. 
De még 2015-ben is így írt Csorba a VMSZ-ről: “Félrelépéseit a VMSZ nem tegnap kezdte, sem pedig tegnapelőtt: kokettálása a mindenkori szerb hatalommal vörös fonálként végighúzódik egész eddigi történetén, Miloševićtól Nikolićig.” Ám 2017-ben a szerbiai elnökválasztáson már a VMDP is a haladókat támogatta, ha nem is az addigra félretett Nikolić-ot, hanem Aleksandar Vučićot. Sőt, Csorba Béla, a párt elnöke kifejtette reményét is, hogy az egykori szerb radikális politikus győzelme fölényes lesz.
Úgy látszik ez mára belefér a VMDP-nek, vagyis legalább annak a maréknyi embernek, amelynek a párt biztosít még némi egzisztenciát.

Csorba: Fontos, hogy a magyar ügyeket magyar pártok képviseljék

Pannon RTV
 
2020-02-20 12:47 és 19:12

A VMSZ támogatására szólítja fel köztársasági szinten a választóit a VMDP - mondta a párt elnöke a Közügyek című műsorban az előttünk álló szerbiai választások kapcsán.
Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke elmondta, a VMDP választmányának az az álláspontja, hogy azokban az önkormányzatokban, ahol a pártjuk működik, ott indulnak helyi szinten, valamint koalíciót javasolnak a VMSZ-szel és a Magyar Egység Párttal. A VMDP vezetője hozzátette, már konzultált Pásztor Istvánnal. A VMSZ elnöke egyetértett a javaslattal Csorba szerint. Ennek a részletes megbeszélése és az ezzel kapcsolatos közös nyilatkozat még hátra van - mondta a VMDP elnöke.
Csorba Béla hangsúlyozta, fontos, hogy a magyar ügyeket magyar pártok képviseljék: „Az nem várható egy más nemzetiségű, vagy egy úgynevezett polgári vagy liberális értékeket képviselő szerb párttól, hogy a vajdasági magyar nemzeti érdekeket autentikus módon meg tudja fogalmazni. Ezt az elmúlt több évtizedes politizálás egyértelműen bebizonyította. Tehát az a politika, amit annak idején a történelmi VMDK fogalmazott meg, és amelynek egyik alappillére a nemzeti szubjektivitás, a politikai szubjektivitás elvének a kimondása volt, ez nem veszített semmit sem az érvényéből. Önálló kisebbségpolitikára van szükség, és ezt csak önállóan, az önállóságukat, a szuverenitásukat konzekvensen felmutatni tudó pártok képesek megfogalmazni.”
Pannon RTV 
https://pannonrtv.com/rovatok/politika/csorba-fontos-hogy-magyar-ugyeket-magyar-partok-kepviseljek
 

Best of VMSZ – Pásztor István aranyköpései

Összegyűjtöttünk néhányat Pásztor István, a VMSZ elnökének korábbi, szinte már elfeledett, kijelentései és nyilatkozatai közül, amelyek jól példázzák a legnagyobb délvidéki magyar párt vezetőjének a szerbiai magyarságról és annak helyzetéről alkotott képét.

Magyar Szó napilapnak nyilatkozva Pásztor arról beszélt, hogy szerinte a délvidékiek olyan munkát vállalnak külföldön, ami itthon “büdös nekik”.
– Ha az igazi véleményemet kellene kimondanom, nem nagy sikert aratnék azokkal a mondatokkal. Tény az, hogy jórészt a megélhetés miatt vándorolnak ki az emberek, de bizony azt is látni kell, hogy ott olyan munkákat vállalnak el, amelyeket itthon hetykén visszautasítanak.
Még 2015 elején a tartományi jelképekkel kapcsolatos szavazáson Pásztor István bizonyította, hogy az egykori magyar vármegye szimbólumok helyett inkább látnák Vajdaság címereként az 1848-49-es szerb csiholót. Ám Pásztor már 2013-ban, a karlócai szerb nemzetgyűlés évfordulójának alkalmából megtartott díszülésen is ítéletet mondott a magyar forradalom és szabadságharc felett.
“Ilyen értelemben a magyar forradalmi hatalom hegemónista viszonyt táplált más nemzetek iránt, a szerbek iránt is az akkori Magyarország területén.”
Egy, az origo.hu-nak adott interjújában a délvidéki magyarverésekkel kapcsolatban elmondta:
“Azokban az esetekben, amikről tudok, a bántalmazás nem azért volt, mert (az áldozatok) magyarok”, hanem mert a támadók “igyekeztek levezetni a feszültséget, és mivel ők tízen voltak, a magyarok meg hárman, akkor egyszerűen elkezdték kergetni őket” – mondta Pásztor.
Azonos témában azt is megtudhattuk, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke érdekvédelmet lát még a magyarverésekben is. Csorba Béla, a VMDP elnöke számolt be egyik közleményében Pásztor egyik kijelentéséről, amit egy muravidéki tanácskozáson mondott:
“A magyarverések a mi érdekünkben történtek, mert a választások előtt a szétzilált magyar választótestületet össze kellett fogni valamivel.”
Az Európai Parlament brüsszeli épületében egy nemzetközi konferencián Pásztor István egy szerb utranacionalistát is megszégyenítő határozottsággal kijelentette azt is, hogy:
A Vajdaság Szerbia elválaszthatatlan része!.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése